Jak dobře vybrat kolo

Chcete si udělat radost novým kolem, ale v široké nabídce modelů a kategorií se vůbec nevyznáte? Ani netušíte odkud začít? Nebojte, v tomto článku se na to společně podíváme a vybereme to správné kolo právě pro vás.

Jízdní kola jsou oblíbená po celém světě, a proto není divu že se jejich nabídka neustále rozšiřuje. Dávno už neplatí, že se jízdní kola dělí pouze na horská a silniční. Kategorií a pod kategorií je celá řada a zvolit tu správnou je klíčem ke správnému výběru kola. Tak se pojďme podívat na ty nejdůležitější kategorie pěkně popořádku…

Horská kola

Horská kola jsou jednoznačně nejpopulárnější kategorií u nás. Jsou určena hlavně do lehkého i náročnějšího terénu. Neztratí se však ani na asfaltu. Díky této univerzálnosti a velmi dobré stabilitě na různých typech povrchu tak bývají dobrou volbou pro většinu cyklistů. Navíc kvalitní kousky jsou dostupné již od 11 tisíc korun.

Horská kola mají velkou spoustu podkategorií a díky tomu se dokáží přizpůsobit potřebám téměř každého cyklisty. Od rekreačního výletníka přes sportovního fandu až po adrenalinového nadšence. Pokud vás tato kategorie oslovila, tak se podívejte na náš článek jak vybrat horské kolo, kde se jí věnujeme podrobněji.

Silniční kola

Pokud vás jízda v terénu neláká a preferujete jízdu po zpevněných cestách, je dobré se podívat na segment silničních kol. Silniční kola jsou specificky navržená pro jízdu po asfaltu. Mají sportovní až závodní ráz a hodí se pro sportovněji laděné jezdce. Díky svému úzkému zaměření dokáží velmi efektivně využít vaše úsilí, jsou velmi rychlá a lehká. Na druhou stranu vám v terénu moc jistoty nepřidají a jsou velmi citlivá na kvalitu povrchu. Proto jsou vhodná pro jezdce, kteří nechtějí vůbec jezdit v terénu a nebo jako druhé kolo. Přehlednější popis kategorie najdete v samostatném článku jak vybrat silniční kolo.

Gravel bike

Řešením na úzké zaměření silničních kol je kategorie gravel bike. Na první pohled vypadá stejně jako silniční kolo, ale díky pohodlnější geometrii, širším plášťům a tlumícím prvkům jsou mnohem univerzálnější než silniční kola. Díky tomu popularita této kategorie stoupá. S gravel bikem se nemusíte bát vyrazit i na méně kvalitní asfalt, ušlapané lesní cesty a šotoliny. Daní za univerzálnost je větší váha než u silničních kol a větší valivý odpor. Více informací o trendy kategorii gravel najdete v tomto článku.

Trekingová, fitness a městská kola

Pro rekreační jezdce, kteří hledají vzpřímenější posed a sportovní jízda je moc nezajímá jsou vhodné kategorie treking, fitness a městských kol. Trekingová kola jsou osazena odpruženou vidlicí a snesou stejně jako gravel biky i lehčí terén. Rozdílem jsou rovná řídítka a vzpřímenější posed. Fitness kola jsou velmi podobná trekingovým kolům, ale jsou určena na cyklostezky a zpevněné cesty. Mají pevnou vidlici a hladké pláště. Městská kola, jak již název napovídá, jsou určena hlavně jako dopravní prostředek do města. Často jsou již v základní výbavě osazena blatníky a nosiči. Těmto kategoriím se blíže věnuje článek co nabízí trekingová a fitness kola.

Elektrokola

Top trendem posledních let jsou elektrokola. Ta se stejně jako běžná kola dělí do dalších kategorií – horská, silniční, městská… Tato kategorie je skvělá pro ty, kteří si chtějí jízdu na kole maximálně užít. Watty navíc ocení ti, kteří nestíhají svým lépe trénovaným parťákům či partnerům. Ti, kteří přes svůj časově nabitý harmonogram nestíhají vybudovat dostatečnou fyzičku a nebo tací, kterým zdravotní omezení nedovolí dosáhnout maximální výkonnosti. Nenechejte se však zmýlit, i jízda na elektrokole je fyzicky náročná a pomáhá vám vybudovat lepší kondici. Kvalitní elektrokola fungují na principu násobení síly jezdce, takže pokud se budete flákat, nebude makat ani vaše kolo. Bližší info o kolech s dopomocí najdete v tomto článku.

Závěr

Výběr kola je tak dobré začít otázkou kde a jak chcete jezdit? Co od kola očekáváte? Podle toho zvolit vhodnou kategorii a až poté se zaměřit na konkrétní modely případně vhodné osazení. Výběr správné velikosti je také velmi důležitý. Kolo může být sebelepší, ale pokud je pro Vás příliš velké nebo malé, tak při delších jízdách vás budou bolet záda, kolena a kolo bude těžko ovladatelné. Každý člověk je jiný a má jiné představy a požadavky, proto univerzální odpověď jak vybrat správné kolo neexistuje. Od toho máme na našich prodejnách zkušené prodejce, kteří Vám dokáží nabídnou ze široké nabídky značek Trek a Specialized to pravé kolo pro Vás, se kterým bude jízda na kole radost!