Co nabízí trekingová a fitness kola?

Trekingová nebo také krosová kola určitě většina z vás zná. Jsou to turisticky laděná kola s úzkými plášti se vzorkem a odpruženou vidlicí. Jejich silniční kolega se nazývá fitness kolo a má hladké pláště s pevnou vidlici, takže nabízí větší efektivitu na asfaltu, ale v terénu se mu vůbec nelíbí. V tomto článku se podíváme na to, pro koho jsou tyto kategorie určeny a zda to není to pravé kolo právě pro vás.

Trekingová kola

Tato kategorie se hodí hlavně pro volnočasové využití. Ocení ji tak především ti, co berou cyklistiku jako sportovní aktivitu pro zvýšení fyzické kondice, způsob dopravy nebo možnost jak aktivně trávit volný čas. Určitě se nehodí pro cyklisty se závodními ambicemi. Důvodem je jejich univerzálnost. Jedná se totiž o kompromis mezi horským a silničním kolem s větší dávkou pohodlí. Trekingová kola mají užší pláště než horská kola, Takže v terénu tolik nedrží. Na asfaltu pojedete s menší námahou, ale určitě ne tak lehce jako na silničním kole. Proto by vás soupeři na MTB i silničních závodech snadno předstihli.

Dámské trekingové kolo Specialized Ariel

Pohodlný posed, rovná řídítka, odpružená vidlice a úzké pláště se vzorkem tak oceníte pokud kombinujete jízdu po asfaltu s občasnými výlety na ušlapané lesní cesty nebo šotoliny. Někdy se můžete setkat i s označením krosová kola, která některé zdroje definují jako sportovněji laděné modely a trekingové jako ty pohodlnější, vhodné na delší cesty a i několikadenní putování. My si myslíme, že tyto pojmy můžete brát jako synonyma. Sportovněji laděné modely totiž nahradila kategorie gravel bike. Montážní body pro nosiče či blatníky najdete u většiny modelů z těchto kategorií. Na celodenní putování, tak můžete využít Gravel bike i trekingové kolo. Záleží pouze na Vás který typ posedu Vám vyhovuje a zda preferujete pohodlí nebo větší efektivitu šlapání.

Fitness kola

Fitness kola vycházejí z trekingových kol – geometrie je velmi podobná ale fitness kola se specializují pouze na asfalt. Ztratili tak svoji univerzálnost, ale získali lepší efektivitu šlapání. A v čem je tedy rozdíl? Od trekingových kol se liší v pevné vidlici (u lepších modelů najdete vidlici karbonovou) a v úzkých plášťů bez vzorku. Skvěle se hodí jako městské kolo na dojíždění, nebo jako pohodlné, volnočasové kolo na cyklostezku.

Fitness model Specialized Sirrus

Pokud Vás tento typ kola zaujal, neváhejte se na nás obrátit. Nejsou totiž součástí běžné nabídky, ale umíme nějaké zařídit. Ceny těchto modelů začínají okolo 12 000 Kč, ale existují i lehké karbonové modely s prémiovým osazením.

Závěr

Tak to je z těchto volnočasových kategorií vše. Kdyby jste k těmto kolům měli nějaké otázky, neváhejte nás kontaktovat. Často se naši zákazníci rozhodují mezi trekingovým a horským kolem, proto doporučujeme si přečíst také náš článek o horských kolech.