Jak vybrat silniční kolo

Láká Vás představa svižné jízdy po asfaltu bez nadměrného odporu plášťů se vzorkem? Při pohledu na Tour de France máte chuť sednout na kolo a vyrazit na toulky po okolních vesničkách? Nebo toužíte znovu usednout na silničku jako za mlada, když jste osedlali svůj Favorit po starším bráchovi? Pokud alespoň jedna odpověď zní ano, tak pokračujte ve čtení článku. Ten Vám udělá jasno v segmentu silničních kol a pomůže vybrat to pravé pro Vás… 

Základní specifikace

Silniční kola byla stvořena pro jízdu na zpevněném povrchu. Maximálně se soustředí na efektivitu, aby každé Vaše vynaložené úsilí šlo do pohybu vpřed. Mezi hlavní znaky silničních kol patří: 

  • Pevná vidlice
  • Úzké pláště bez vzorku
  • Specificky tvarovaná řídítka neboli berany
trek madone road bike silniční kolo

Díky těmto charakteristickým prvkům můžou být silniční kola lehká, tuhá a rychlá. To však neznamená, že jsou všechna silniční kola stejná. Ani jim se vývoj nevyhnul a nabídka výrobců se tak neustále rozšiřuje o nové a nové modely. Ale jak se v té záplavě modelů vyznat? 

Členění silničních kol

Silničky se dělí do dvou hlavních skupin, na pohodlné a závodní.

Pohodlné silničky

Pohodlnější modely mají speciálně tvarovaný rám, který umožňuje pohlcení vibrací z jízdy, ale zůstává tuhý tam, kde je to nejvíc potřeba. Dnešní modely mají i více prostoru pro pláště. Větší plášť totiž znamená větší komfort. Tyto modely se proto hodí pro vytrvalostní jezdce, pro jízdu na méně kvalitním povrchu a nebo pro ty, kteří prostě preferují pohodlí před maximálním výkonem. 

Pohodlné silničky hledají kompromis mezi pohodlím a zachováním maximální efektivity šlapání. U některých modelů se to podařilo velmi dobře.

trek domane road bike silniční kolo pohodlná silnička
Zástupce pohodlných silniček – Trek Domane

Závodní silničky

Pro výkonnostně laděné jezdce, který chtějí maximální rychlost bez kompromisů jsou tu závodní modely silniček. Ty mají maximálně tuhý rám, který není tak pohodlný, ale efektivněji přenáší vynaložené úsilí z pedálů na zadní kolo. Proto se skvěle hodí pro jezdce, kteří chtějí pokořit svoje rekordy nebo se účastnit silničních závodů. 

Závodní silničky se soustředí na maximální výkon bez kompromisů – veškerou vynaloženou energii se snaží přenést na pohyb vpřed.

Zástupce závodních silniček – Specialized Tarmac

Aero silničky

Třetí kategorií jsou aero silničky – ty stejně jsou stejně jako závodní silničky, orientované na maximální výkon. Kromě tuhosti a váhy se také zaměřují na aerodynamiku, která hraje velkou roli hlavně při vyšších rychlostech. Tato kategorie je už pro opravdové nadšence se závodními ambicemi. Výletníci či občasní jezdci neocení výhody aerodynamického rámu, ale pokud potřebujete jet s větrem o závod, tak toto je ta pravá kategorie pro Vás.

Aero silničky kladou důraz na nízkou váhu a tuhost, ale hlavně na aerodynamický odpor. Ten se intenzivněji projevuje při vyšších rychlostech.

Zástupce aero silniček – Trek Madone

Závěr

Silniční kola jsou díky široké nabídce modelů vhodná pro širokou skupinu cyklistů. Stačí si vybrat to správné kolo pro Vás a pokud s výběr přeci jen stále tápete, stavte se za námi na naše prodejny a nebo nás kontaktujte.