Krátký úvod do světa elektrokol

Elektrokola jsou hitem posledních let a jejich popularita stále roste. Abyste také byli v obraze, tak jsme pro vás připravili stručný úvod do světa kol s pohonem. Jaké jsou možnosti?  Pro koho jsou elektrokola vhodná? Jaké jsou výhody a nevýhody?  To vše zjistíte, pokud se rozhodnete číst dále.

 

Popularita elektrokol roste každý rok, ale proč tomu tak je? Co se skrývá za úspěchem kol s asistencí elektromotoru? Stejně jako každá nová technologie i elektrokola měly své krušné začátky – těžká kola bez výkonu a s velmi slabou výdrží.

Jejich rozšířenost nebyla zpočátku příliš velká, vždyť první komerční elektrokola se vyrábí už od roku 1992, ale v „běžném provozu“ je vídáme až v posledních pár letech. Hlavním důvodem je neskutečný posun v bateriích, které již dokáží splnit nároky běžných uživatelů. Tedy s přijatelnou váhou přijatelný dojezd a díky tomu lze naplno začít využívat všechny ukryté potenciály elektrokol.

Elektrokolo náčrt

Zdroj: electrobike.com

Výběr elektrokol je čím dál náročnější

S rostoucí oblibou rostou i nabízené modely, řady, varianty … V tom aby se čert vyznal! Aby se v tom vyznal i čert je potřeba si nejdříve odpovědět na otázku co od elektrokola čekám a jak jej chci využívat.

Jestli hledám městské kolo na dojíždění do práce bez upocených zad nebo spíš hledám zábavného parťáka do terénu, který mi pomůže se dostat dál a užít si více sjezdů.

 

Horská elektrokola

Horská elektrokola jsou navržená hlavně pro zábavu, protože vám umožní více si užívat jízdu terénem a méně přemýšlet nad tím, jestli zvládnete ještě jeden výšlap nebo radši padnete vysílením do první hospůdky.

Horská elektrokola jsou ideální, pokud si chcete užít vyjížďku s fyzicky zdatnějšími jedinci, což ocení hlavně ženy na vyjížďkách s jejich silnějšími protějšky. To je aspoň správná win-win strategie – všichni se unaví stejně a nikdo nikoho nezdržuje. I když výhody pár wattů navíc by ocenil někdy každý, nejen ženy.

V naší nabídce naleznete i celoodpružená elektrokola, která vám umožní zdolat i náročnější úseky nebo modely s dámskou geometrií, která jsou komplexně přizpůsobeny pro ženy včetně komponentů. Pro ty, kteří milují jízdu z kopce dolů v drsnějším terénu, existují na trhu i taková elektrokola, která byla vytvořená speciálně pro maximální prožitek z adrenalinových sjezdů. Do této kategorie se řadí i Specialized Kenevo.

 

Elektrokola Specialized Turbo levo

Elektrokola Specialized

Jak jsou na tom městská elektrokola?

Oproti tomu městská elektrokola jsou praktickým každodenním pomocníkem. Jejich geometrie je uzpůsobena klidné a pohodlné jízdě, žádné závodění. To ovšem neznamená, že si o víkendu spolu nemůžete užít pohodový cyklovýlet. Některá jsou vybavena užitečnými doplňky, jako je nosič či integrované LED svícení. Perfektním zástupcem vyspělých městských elektrokol s dlouhým dojezdem je Specialized Turbo Vado.

 

Specialized Turbo Vado

Zdroj: bikerumor.com

Podle čeho vybírat elektrokolo

Pokud si ujasníte, jaký je účel, je dobré si stanovit rozpočet. Ke stanovení rozpočtu potřebujete mít alespoň základní přehled, kolik toho můžu očekávat. Elektrokola se pohybují od 13 000 Kč až po 300 000 Kč tak v čem je háček?

Levná elektrokola používají zastaralou technologii baterií, váží i přes 30 kg a dojezd ani životnost baterie není valná. Systém asistence není plynulý, a buď pomáhají na 100 %, nebo vůbec, takže šlapete s nulovou zátěží a kolo dělá vše za vás, dokud mu nedojde šťáva. Pak na oplátku vy budete sami tahat 30 kg cvalíka vlastními silami zpět domů.

Oproti tomu kvalitní elektrokola od renomovaných výrobců vám chtějí pouze dopomoci tam, kde vaše nohy nemají potřebné watty, ale veškerou dřinu z vás neodmakají. Nástup výkonu je postupný a funguje na principu násobení síly šlapání – tedy kolik do toho dáte vy sami, tolik vám bude pomáhat i motor.

Baterie u dražších modelů vydrží až 1000 nabíjecích cyklů a využívá moderní technologie. Další drobné detaily, které nakonec činí ten podstatný rozdíl, jsou:

  • Komponenty přizpůsobené specifikům e-biků
  • Možnost konektivity s aplikací v mobilním telefonu
  • Integrovaný motor i baterie – čistý a upravený vzhled + lepší upevnění baterie, která snese i rázy z terénu
  • Integrované přední i zadní světlo či nosič

E-kola jsou jistě zajímavým segmentem, který toho dokáže hodně nabídnout. Záleží pouze na vás, z jakého pohledu se na to podíváte a co od elektrokola čekáte.

Pokud vás benefity, které e-kola nabízejí, zaujaly, jistě si ten svůj správný model u nás najdete. A pokud přeci jen tápete, tak se neváhejte na nás obrátit. Rádi si s vámi o elektrokolech popovídáme www.kolasvorada.cz.