Gravel vs. hybrid bike – co je pro vás lepší volba?

Cyklistika oplývá hromadou pojmů, které můžou být pro nezasvěcené španělskou vesnici. Pokud se poohlížíte po novém kole a nedokážete se v rozmanitých segmentech vyznat, tak jste tu správně. V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi kategoriemi gravel a hybrid nebo také fitness bike. Obě kategorie jsou určeny pro univerzální využití. Skvěle se hodí na cyklostezky, ale nezaleknou se ani lehčího terénu. Jaké jsou tedy mezi nimi rozdíly a pro koho jsou určeny?

Gravel bike

Velmi oblíbená kategorie posledních let. Gravel znamená v překladu štěrk, proto se mu občas přezdívá i štěrkolet. Tato kategorie vychází ze silničních kol, ale nabízí větší průchodnost terénem, často pohodlnější posed a montážní body pro nosiče. Gravel má tak oproti silničním kolům větší prostor pro pláště, které mají celou škálu vzorků, podle typu terénu. U některých modelů se můžete setkat s rozčapenými berany, které v terénu nabízí větší stabilitu.

Rozšířená řídítka pro lepší stabilitu v terénu

Montážní body podporují dobrodružnou povahu kola. Díky univerzálnosti kola, se můžete vydat i na vícedenní putování a objevovat tak nová místa. Oproti klasickému horskému kolu je lehčí a má významně menší valivý odpor, takže se vám pojede mnohem snadněji. Pohodlnější geometrie oproti silničním kolům zase zajistí, že vaše záda nebudou trpět ani při dlouhých jízdách.

Hybrid bike

Kategorie hybrid bike vychází z kombinace horského, silničního a cestovního kola. Výsledkem je různá směsice modelů více či méně zaměřených jedním směrem. Tato kategorie nemá přesné hranice, takže někdy podobně laděná kola můžete najít pod označením jako fitness kola nebo commuter kola (kola určená jako dopravní prostředek). Nejznámějším označením však budou trekingová nebo krosová kola, která do kategorie hybrid bike také patří. Jejich základní myšlenkou je nabídnout pohodlné, lehké a univerzální kolo. Hodně podobná myšlenka jako u gravel biku. Hybridní kola však nabízení vzpřímenější posed a rovná řídítka, díky tomu jsou vhodnější na každodenní dojíždění do práce. Montážní body pro nosiče nebo blatníky najdete i u těchto modelů. Některé můžete pořídit rovnou s celou výbavou včetně světel a stojánku.

Zástupce plně osazeného hybrid biku – Specialized Sirrus X 3.0 EQ

Jak si vybrat?

I když jsou si kola velmi podobná, výběr toho správného pro vás je poměrně jednoduchý. Pokud preferujete pohodlí, jste zvyklí na vzpřímenější posed a kolo využíváte jako dopravní prostředek nebo na víkendové kratší výlety, určitě doporučujeme sáhnout po hybrid biku. Naopak pokud ve vás převažují sportovní ambice nebo preferujete silniční – více položený posed na kole, doporučujeme nasednout na gravel bike.

Jestli hledáte podrobnější popis obou kategorií, doporučujeme naše články, které se věnují přímo jednotlivým kategoriím. O hybrid biku jsme se zmínili zde a o gravel biku zde a ještě jednou zde. Pro rozhodování je však úplně nejlepší se stavit na naše kamenné prodejny v Brně a oba typy kol porovnat, vyzkoušet a zjistit, který je ten pravý pro vás.