Nejoblíbenější horské kolo do 30 tis. – Trek X-Caliber

Nejžádanějším segmentem jízdních kol stále zůstávají horská kola do 30 000 Kč. Důvod je jasný, ne každý chce utratit za kolo stejnou sumu jako za ojeté auto a horské kolo má nejširší možnost využití pro rekreační jezdce. I když jsou horská kola primárně určena do terénu, tak se neztratí ani na zpevněném povrchu. Jen nebudete nejrychlejší závodník na cyklostezce. Velmi oblíbenou modelovou řadou v tomto segmentu je Trek X-Caliber. Svoji popularitu si získal hlavně skvělým poměrem cena/výkon, a to i přesto že se jedná o prémiovou značku s vlastním vývojem, dlouholetými zkušenostmi s výrobou jízdních kol a nadstandardní doživotní zárukou na rám. Proto se v tomto článku blíže podíváme na celou modelovou řadu.

Základem každého kola je rám. Ten X-Caliber dostal na rok 2020 zcela nový – svěží design, kompletní vnitřní vedení lanek, propracovaná geometrie pro rekreačně-sportovní využití horského kola a je vyroben z kvalitního hliníku Alpha Gold Aluminum. Jak již bylo zmíněno, výrobce Trek si za kvalitou svých produktů stojí, a proto má na rám doživotní záruku. Novinkou je i kónická hlava rámu. Ta nabízí vyšší tuhost a oporu pro vidlici, navíc větší průměr ložiska je odolnější vůči rázům a má delší životnost.

Trek X-Caliber je dostupný v široké nabídce sedmi velikostí. Hodí se tak pro jezdce od výšky 137 cm až po dlouhány vysoké přes 2 metry. O velikost kol si nemusíte dělat starosti. Trek u tohoto modelu aplikuje koncept smart wheel size, který určuje jaký rozměr se hodí pro konkrétní velikost. Proto u velikosti XS a S najdete kola v rozměru 27,5“ a u všech větších 29″ kola.

X-Caliber 7

Základním modelem této řady je X-Caliber 7. Ten pro rok 2020 vyměnil těžší pružinovou vidlici za vzduchovou. Vidlice RockShox 30 Silver kromě nižší váhy umožňuje přesnější naladění na konkrétní váhu jezdce. Plný rozsah vidlice tak můžou využívat i lehčí jezdci. Bezpečné zastavení v jakékoliv situaci mají na starost hydraulické kotoučové brzdy Shimano MT200. O pohon se stará sada Shimano Alivio 2×9, která je spolehlivá, odolná a nabízí dostatečný rozsah i pro ty, kteří si fyzičku musí teprve vybojovat. A přesně k tomu byl X-Caliber 7 stvořen. Za cenu 19 990 Kč tak získáte skvělé kolo s kvalitními a hlavně funkčními komponenty od renomovaných výrobců. Model je dostupný ve dvou barevných provedeních – univerzální šedá matte slate a výrazná červená radioactive red.

Trek X-Caliber 7 radioactive red 2020

X-Caliber 8

Vyšší model X-Caliber 8 sebou přináší trend jednopřevodníků, které již zcela pohltili segment horských kol i do této základní modelové řady. Kolo je osazeno novou dostupnou sadou SRAM SX Eagle, která nabízí 1×12 převodů. O dostatečný rozsah se nemusíte bát, rozdíl je jen velmi nepatrný. Více informací o jednopřevodníku se dozvíte v našem článku věnovanému tomuto tématu. Zbytek osazení je stejný jako u modelu X-Caliber 7, takže záleží jen na vás, který pohon se vám více zamlouvá. Cena za jednopřevodník je jen o něco málo vyšší: 24 990 Kč. I tento model je dostupný ve dvou barvách – netradiční modrá matte alpine blue a klasická černá matte trek black.

Trek X-Caliber 8 matte alpine blue 2020

X-Caliber 9

Vrcholem modelové řady je X-Caliber 9, který je připravený se posunout z rekreační cyklistiky na trochu sportovnější jízdu v terénu. Top model řady se může pochlubit tužší boostovou osou Boost110 v předním kole, která pomáhá lépe fungovat vzduchové vidlici RockShox Judy Silver. Sportovně založení jezdci jistě ocení snadné zamykání vidlice z řídítek. I brzdy počítají se svižnými sjezdy, kolo je osazeno vyšší řadou Shimano MT400. Pohon byl zvolen kombinací Shimano XT a SLX s převody 1×12. Tento model vás vyjde na 30 990 Kč. Vybrat si můžete z temné červené rage red nebo výrazné přechodové barvy teal/volt fade.

Trek X-Caliber 9 teal/volt fade 2020

Závěr

Modelová řada X-Caliber je skvělou volbou pro rekreační jezdce, juniory nebo ty, kteří s cyklistikou teprve začínají a potřebují zjistit zda je to pro ně ten pravý sport. I přesto se určitě nejedná o kolo pouze na cyklostezku nebo štěrkovou pěšinku. Nemusíte se bát vyrazit i na populární traily nebo do náročnějšího terénu. Nejvyšší model X-Caliber 9 svým osazením a boostovými osami uspokojí i náročnější uživatele.