Nové Turbo Levo FSR 2019 – Stojí novinky za to?

Pro modelový rok 2019 Specialized představil zmodernizovanou verzi celoodpruženého horského elektrokola Turbo Levo FSR. Jsou to změny pouze kosmetické nebo se jedná o převratnou inovaci? Na to se blíže podíváme v tomto článku…

 

Specialized Turbo Levo Expert storm grey/rocket red 2019

Rám

Rám prošel kompletním přepracováním. Cílem bylo snížit váhu a ještě zlepšit geometrii. Asymetrický design rámu je nejen krásný, ale i funkční. Snížila se hmotnost a zvýšila se tuhost. Úpravou prošla i geometrie, která nyní vychází z nového Stumpjumpera, který byl nedávno představen. To svědčí o účelu tohoto modelu – je to ultimátní stroj na zábavu a na trailech se cítí jako doma. O stroji pro důchodce či lenochy se zde nedá moc mluvit. Stihnout více sjezdů a užít si více zábavy za kratší čas přeci není hřích…

 

Specialized Turbo Levo Expert storm grey/rocket red 2019

Motor

S novým rámem přišel i nový motor, který pomáhá k redukci celkové váhy kola. Motor Specialized 2.1 RX Trail je o 15 % menší a o 11 % lehčí než jeho předchůdce. Při vývoji byl kladen důraz na plynulost a co nejtišší chod, tak aby jste měli pocit, že jedete na normální kole, jen jste získali nové, silnější nohy. Motor je schopný zesílit výkon jezdce až na 410 %.  Integrovaný wattmetr a rychloměr oceníte díky pokročilé konektivitě. Nemusíte tak dokupovat žádná čidla navíc.

 

motor turbo levo 2019 fsr

Nový motor pro Levo FSR 2019

Baterie

Všichni řeší dojezd elektrokol. Takže baterie je to oč tu běží… Vývojáři na tento klíčový komponent nezapomněli a zapracovali na zcela novém umístění v rámu. To sice nezvýší dojezd, ale lepší rozmístění hmotnosti se pozitivně projevuje na jízdních vlastnostech kola. Co vliv na dojezd má je kapacita baterie – nově je u vyšších modelů dostupná i vyšší kapacita – 700Wh a to už je opravdu dostatečná porce energie sbalené na cesty. Skutečný dojezd je však ovlivněn mnoha vlivy jako je teplota, hmotnost jezdce, terén, převýšení nebo použitý stupeň dopomoci. Pokud chcete zjistit přibližný dojezd výrobce nabízí na svých stránkách přehlednou kalkulačku, která se snaží výpočet co nejvíce přiblížit realitě: Kalkulátor dojezdu. 

 

new levo fsr expert 2019 nové elektrokolo celoodrpužené

Odpružení

Tlumící jednotky jsou různé podle zvoleného modelu. Co je však společné pro celou modelovou řadu je technologie Flip Chip, která umožňuje nastavení tlumiče do dvou poloh – více ponořený tlumič nebo méně ponořený tlumič do zdvihu. Díky tomu lze mírně měnit geometrii rámu a zvolit si mezi vzpřímenějším posedem vhodným pro šlapání a sjezdovějším naladěním pro lepší vlastnosti v technických sjezdech. Tato vychytávka se dá použít i pokud jste fanoušky rozměru 27,5+, kterým můžete Levo FSR dodatečně osadit, protože se do rámu vejde až do rozměru 27,5×3. Protože kola 27,5+ jsou menší než 29, tak celé kolo lehce klesne níže, a proto se hodí možnost posunout střed výše od země a kompenzovat tak vzniklý rozdíl.

 

hyper black levo fsr 2019 celoodpružené elektrokolo specialized

Specialized Turbo Levo hyper/black 2019

Ovládání

Na předchozím modelu bylo ovládání kola umístěno z boku rámu. Bylo na dosah, ale dostupnost nebyla úplně ideální. Nyní se ovládání nachází na horní rámové trubce, takže snadno můžete zkontrolovat zvolený režim i stav baterie. Přibyla i nová funkce Shuttle mode – který Vás z libovolného režimu hodí rovnou do Turbo režimu. Takže pokud Vás začne honit medvěd můžete bleskově vzít do zaječích a nebo jen dohnat skupinku kamarádů…

 

ovládání turbo levo fsr 2019 display

Nové ovládání

Konektivita

Levo je našlapané moderními technologiemi, díky čidlům sbírá jízdní data jako je frekvence šlapání, rychlost nebo výkon. Ty používá pro optimalizaci funkce motoru, ale také je nabízí pro zařízení které se s kolem spárují. To může být chytrý telefon s aplikací Mission Control která je zdarma ke stažení nebo volitelné příslušenství které rozhodně stojí za to  – display Turbo Connect. Kolo může komunikovat i se zařízením Garmin, které podporuje aplikace connect IQ. Do zařízení si jednoduše nainstalujete aplikaci Specialized spárujete a můžete vyrazit vstříc novým dobrodružstvím.

 

levo turbo elektrokolo fsr celoodpružené comp blue

Specialized Turbo Levo Comp Carbon blue tint/white 2019

Závěr

Pokud hledáte generátor endorfinu a jízda na v terénu Vás pohltila, tak nové Turbo Levo FSR je to pravé co hledáte. Za kratší dobu stihnete více trailů a nebude vás brzdit ani horší kondička po zimě. Nemusíte se bát, že s tímto kolem zlenivíte – i s dopomocí se do kopce snadno zadýcháte, jen bude získávání fyzičky významně příjemnějším zážitkem. A to že má elektrokolo o nějaké to kilo navíc oproti běžných celopérům ani nepoznáte díky skvěle rozvržené váze!


Naši kompletní nabídku elektrokol Turbo Levo FSR 2019 naleznete ZDE. Výrobce Specialized věří v kvalitu svých výrobků, takže na rám dává nadstandardní doživotní záruku. U nás navíc máte první garanční prohlídku ZDARMA, která je podmínkou pro získání nadstandardní záruky. A jako bonus vám k tomu přidáme zákaznickou kartičku se kterou získáváte slevu 10 % na další nákupy!