Aplikace Mission Control

Aplikace Mission Control je nedílnou součástí každého elektrokola Specialized. Stáhnout si ji můžete zdarma v obchodech App Store a Google Play, takže je dostupná pro fanoušky operačního systému iOS i Android. Po krátké registraci, ve které uživatel vyplní svoje základní informace, následuje spárování vašeho mobilního telefonu s elektrokolem. Po tomto procesu vám aplikace odemkne možnost téměř neomezeného a individuálního nastavení vašeho e-biku.

Je to právě aplikace Mission Control, díky které jsou elektrokola Specialized velmi populární. V základním režimu, má kolo nastavené 3 úrovně výpomoci, konkrétně Eco, Trail a Turbo.

V těchto úrovních je kolo naladěno tak, aby vybraný jízdní režim vyhovoval nejčastějším potřebám uživatelů. Pokud vám přednastavené jízdní režimy nevyhovují a rádi si vše nastavujete sami dle individuálních potřeb, tak je Mission Control to pravé pro Vás. Aplikace umožňuje nastavit hodnoty jako je výkon nebo točivý moment pro každý režim zvlášť nezávisle na sobě.

Pokud chcete s kolem jezdit dlouhé výlety, při kterých půjde hlavně o co nejdelší dojezd, můžete výkon motoru ubrat na nižší hodnoty, než jsou továrně nastavené a tím pádem dosáhnete výrazné úspory spotřeby motoru. Naopak při kratší a dynamičtější vyjížďce si můžete nastavit výkon motoru na maximum a využít tím jeho veškerý potenciál. To rozhodně není všechno, co tato aplikace nabízí. Kromě ladění výkonu, diagnostiky zdraví motoru a baterie, jde zde možnost nastavení automatického řízení výkonu motoru. V aplikaci jednoduše zadáte, že chcete s kolem ujet 100 kilometrů a o nic víc už se nestaráte. Řídící jednotka zabudovaná v elektrokole automaticky dávkuje energii z baterie tak, abyste požadovanou vzdálenost ujeli. Dle zadaných hodnot jako je váha jezdce a profil tratě si kolo samo dopočítává nastavení.

Po dokončení jízdy si trasu uložíte a může začít s vyhodnocováním. Kromě času, rychlosti a ujeté vzdálenosti, můžete analyzovat i výkon motoru nebo vašich nohou díky zabudovanému wattmetru, který se v motoru nachází. To můžete použít jako důkaz, že jízda na elektrokole není pro lenochy.