Zábavný trail bike – Specialized Stumpjumper

Model Stumpjumper je stálice v horských kolech značky Specialized. Protože je na trhu již od roku 1981, několikrát změnil svoje pole působnosti. Dnes nabízí širokou paletu trailových kol, které jsou určeny hlavně pro zábavu a řádění v terénu.

Stumpjumper začínal jako první produkčně vyráběné horské kolo s pevným rámem, silničními a BMX komponenty. Odstartoval tak zcela novou éru cyklistiky. Stejně jak se postupně vyvíjela horská cyklistika, tak se s ní vyvíjel i Stumpjumper. Od podivně složeného kola z BMX a silničních komponentů přes cross-county celopéro až po dnešní trail bike.

V roce 2019 dostal Stumpjumper nový rám s asymetrickým uchycením tlumiče a trailovou geometrií, který je tuhý a lehký. Od závodního XC stroje se tak odklonil k zábavnému a hravému horskému kolu. Honění za rekordy ho už nezajímá, zaměřil se na požitek z jízdy v terénu. Stumpjumpera lze nyní zařadit do kategorií trail nebo all-mountain.

Nový rám skrývá celou řadu vychytávek, které nejsou na první pohled patrné. Vyznavači individuálních úprav zajisté ocení klasický závitový střed, návrat ke klasickému uchycení tlumiče a průchodnost až 3″ plášťů rámem. Díky tomu můžete snadno měnit komponenty jako je zadní odpružení, nebo kolo osadit pluskovými plášti. Skvělým vylepšením je i chránič řetězové vzpěry, který efektivně tlumí nárazy řetězu o rám a to znamená už žádný oprýskaný lak, méně hluku a konec nevzhledným návlekům.

Technologie flip chip umožňuje mírnou úpravu geometrie rámu. Můžete si zvolit mezi více položenou geometrii vhodnou pro agresivnější sjezdy nebo narovnanější geometrií pro delší výjezdy. U karbonových verzí rámu najdete také praktický úložný prostor pod košíkem, do kterého se vejde základní výbava na opravu defektu.

Model Stumpjumper se dále dělí na tři podmodely: short travel, long travel a EVO.

Stumpjumper short travel

Short travel je osazen nejmenšími zdvihy 130 mm vpředu a 120 mm vzadu. Proto patří do kategorie trail biků a je nejhbitější ze všech podmodelů. Díky tomu jde o univerzální horské kolo, se kterým se můžete bez problémů vydat na delší výlety v terénu nebo si zajet zařádit na traily. Určitě není tak lehký a rychlý jako XC model Epic, ale pro zábavnější ježdění v terénu se perfektně hodí. Pokud hledáte kolo, se kterým si naplno užijete jízdu v terénu a závodění vás nezajímá, tak si se Stumpjumperem short travel skvěle padnete do noty.

Stumpjumper ST LTD 2020

Stumpjumper long travel

Long travel už se spíše blíží k all-mountain stylu ježdění. Na nějaké delší trasy úplně není, spíše se mu bude líbit na trailech a neztratí se ani v bajkparku s lanovkou mezi downhill speciály. Pokud však budete chtít kopec vyšlapat za svoje, Stumpjumper long travel do toho půjde s vámi. Jistotu v technických sjezdech a prudkých klesáních vám dodá 150 mm zdvihu ve vidlici a 140 mm v zadním tlumiči společně s položenější geometrií asymetrického rámu než mají XC kola. Řadí se tak spíše do kategorie all-mountain a je vhodný pro ty, kteří milují jízdu v bikeparcích a náročném terénu, ale zároveň chtějí kolo, se kterým se dá i normálně jezdit.

Specialized Stumpjumper LT Expert carbon

Stumpjumper EVO

Největším drsňákem z celé rodiny Stumpjumperu je EVO. Ten je vybaven rámem s jinou geometrií i značením velikosti. Od sjezdového speciálu Demo převzal značení velikosti dle délky nikoliv výšky jak je obvyklé. To znamená, že rám má oproti modelů short travel a long travel položenější geometrii, která se více hodí na sjezdy a agresivní jízdu v náročném terénu. Šlapaní do kopce ani po rovině úplně nemusí. Rozumět si bude s adrenalinovými nadšenci, kteří hledají perfektní náčiní pro rychlé a technické sjezdy.

Specialized Stumpjumper EVO Pro 29 2020

Závěr

Model Stumpjumper má opravdu široký rozsah využití, od trailového kola přes all-mountain až po enduro ježdění. Doporučujeme jej každému kdo hledá zábavné kolo do terénu, ale nehledá rychlý závodní stroj. Nejlépe se hodí na populární traily a do jiných bajkových středisek. Záleží jen na vás jestli sáhnete po univerzálnější verzi short travel, ostřejší long travel nebo šlapání do kopců vzdáte a sáhnete po čisté zábavě – verzi EVO.