Specialized Rockhopper Pro 2019 – jednopřevodník i v základní řadě.

Modelová řada Rockhopper značky Specialized je u našich zákazníků velmi oblíbená. A není se čemu divit, jedná se o dostupné modely určené pro rekreační jezdce nebo pro ty, které kouzlo cyklistiky teprve objevují. Přesto nabízejí stejně propracovanou geometrii jako u dražších modelů a jsou osazeny komponenty, na které je opravdu spolehnutí – bezpečnost, funkčnost a spolehlivost je zde na prvním místě. Model Rockhopper Pro, na který se v tomto článku podíváme blíže se nachází na samotném vrcholu modelové řady a je dostupný ve dvou variantách – s dvojpřevodníkem a s jednopřevodníkem.

Na vrcholu modelové řady

Jak již bylo zmíněno, model Rockhopper Pro je nejvyšším modelem ze základní řady horských kol od značky Specialized. Díky tomu uspokojí i náročnější uživatele. Rozhodně to není kolo jen na občasné použití. Toto kolo je připraveno na pořádnou nálož kilometrů a snese i náročnější terén odpovídající náročnosti cross-country tratí. Tomu odpovídá i jeho na svoji kategorii našlapaná výbava: kvalitní vzduchová vidlice RockShox Recon, hydraulické kotoučové brzdy Shimano BR-MT200 a hlavně pohon 2×10 Shimano Deore nebo 1×11 Shimano SLX.

Vzduchová vidlice

Vzduchová vidlice RockShox Recon je osvědčená, spolehlivá a skvěle funguje. Oproti základním pružinovým vidlicím vám nabídne možnost nastavení na vaši váhu, díky úpravě tlaku ve vzduchové komoře. Toto nastavení vyžaduje speciální pumpu na tlumiče a tabulku ve které je uveden správný tlak pro konkrétní váhu jezdce. Nemusíte se bát žádných složitostí, nastavení tlaku vidlice pro vás nastavíme přímo na prodejně. Nastavit se dá i odskok, což je rychlost reakce vidlice na propružení – jinými slovy jak rychle se vidlice vrací do původní pozice. I s tímto vám pomůžeme na prodejně a pokud vám nastavení nebude vyhovovat, tak při garanční prohlídce, kterou máte u nás zdarma, vám vidlici doladíme.

Jednopřevodník nebo dvojpřevodník?

Největší výhodou modelu Rockhopper Pro je možnost výběru mezi pohonem 2×10 a 1×11. Jednopřevodník se tak dostává i mezi základní modelové řady, což napovídá o budoucích trendech v cyklistice. A jak si tedy vybrat tu správnou variantu pro vás? To záleží na vašem stylu jízdy. Pokud se rádi pohybujete v terénu, cesty po cyklostezce a asfaltu jsou spíše přejezdové, ale lépe se cítíte na šotolině, trailu nebo v lese, tak jednopřevodník by měl být jasnou volbou. Jednoduché řazení vás nebude zdržovat při náročných stoupáních ani při rychlých změnách sklonu trasy. Navíc ušetříte trochu váhy za přesmykač, páčku řazení a lanka.

Naopak pokud většinu času strávíte na asfaltu a do terénu vyrazíte jen zřídka, tak doporučujeme sáhnout po tradiční verzi s dvojpřevodníkem. Lehké převody jsou u obou variant srovnatelné, ale v nejtěžší převodu rozdíl mezi 2×10 a 1×11 poznáte. Při rychlejší jízdě po rovině na asfaltu by vám tak mohlo nějaký ten převod chybět. Pro milovníky tabulek a čísel se doporučujeme podívat zde, kde najdete kalkulačku z již přednastaveným osazením obou variant.

Závěr

Ať už se rozhodnete pro moderní jednopřevodník, či klasický dvojpřevodník, s modelem Rockhopper Pro určitě nešlápnete vedle. Jako bonus je dostupný ve dvou barevných kombinacích černé a modré. Navíc k němu dostáváte doživotní záruku na rám, garanční prohlídku zdarma a zákaznickou kartu se slevou třeba na novou kolekci oblečení či doplňky. A pokud vás zaujala problematika převodů a chcete se o tom dozvědět více, doporučujeme se podívat na naše video, které se převodníkům věnuje více.