Specialized Rockhopper 2021 – dostupné horské kolo pro rekreační i sportovní využití

Mezi nejprodávanější modely na našich prodejnách patří bezpochyby Specialized Rockhopper. Dostupné horské kolo, které nabízí všechny výhody top značky jízdních kol na trhu v dostupném kabátu. Propracovaná geometrie, kvalitní komponenty nebo doživotní záruka na rám, to vše umí Rockhopper nabídnout. Pro rok 2021 získal tento model zcela nový rám a aktualizovanou modelovou skladbu. Přibyly také velikosti kol 26″ a 27,5″, takže nabídne správnou velikost od dorostenců, až po vysoké chlapy.

Hlavní změny pro rok 2021

Předchozí model Rockhopper byl nabízen pouze s koly 29″. Menší kola a velikosti byly zastoupeny modelem Pitch, který naopak nabízel pouze kola o rozměru 27,5″. Nyní byly tyto dva modely sloučeny a zůstal pouze Rockhopper, který se nabízí také ve verzi 27,5″ a dokonce ve velikosti XXS i s koly 26″. Toto kolo je však spíše juniorské, pro jezdce o výšce okolo 135 cm. V praxi to znamená, že velikost kol je závislá na výšce jezdce, pro velmi malé postavy do 155 cm Rockhopper nabízí menší kola 26″ a 27,5″. Větší cyklisté patří do kategorie 29″. Jednoduše řečeno – stačí si vybrat správnou velikost a rozměr kol neřešit, výrobce to již udělal za vás tak, aby požitek z jízdy byl vždy skvělý.

Model 2021 získal také nový rám s trailovější geometrií. Tedy kratší posed, hravější jízdní vlastnosti a nízká horní rámová trubka. Nový rám tak přináší pohodlnější nasedání, snažší ovladatelnost a pokud budete mít chuť, je připraven se s vámi vydat i na oblíbené traily. S novou geometrií je spojená i zcela nová tabulka velikostí. Dle oficiální tabulky výrobce se velikosti příliš neliší, z našich zkušenosti je číslování o jednu velikost posunuté. Tedy dřívější velikost S je dnešní velikost M. Proto doporučujeme se s výběrem velikosti vždy poradit a nejlépe se stavit na naše prodejny a kolo si osobně vyzkoušet. Správná velikost hraje důležitou roli v tom, jak se na kole budete cítit a to je vždy nejdůležitější.

Přepracovaný rám je vyroben ze zeslabovaného hliníku pro úsporu váhy, a nabízí vnitřní vedení lanek pro krásný čistý design. Trailové geny nového Rockhoppera jsou připraveny i na montáž teleskopické sedlovky, která vám v terénu velmi pomůže při práci s těžištěm. Váhový limit kola je 136 kg a na rám získáváte doživotní záruku, takže o jeho odolnost se nemusíte strachovat.

Základní model Rockhopper

Vstupní model je jednoduše Rockhopper bez dalšího označení. Najdete zde pružinovou vidlici Suntour XCE, pohon značky Shimano s 2×8 převody a mechanické kotoučové brzdy. Tento model je dostupný ve všech verzích – 26″, 27,5″ i 29″ a pokrývá tak celou škálu velikostí od XXS až po XXL. To vše získáte za cenu 13 499 Kč (srpen 2020). Základní výbava je nenáročná na servis, a proto je vhodná pro příležitostné rekreační jezdce.

Specialized Rockhopper 26 gloss flo red/white 2021

Rockhopper Sport

O řadu vyšší Rockhopper Sport nabídne již hydraulické kotoučové brzdy, které mají větší účinnost a jeden převod navíc – konkrétně pohon Shimano 2×9. Rozdíl ceny oproti základnímu modelu přitom není nijak závratný, model Sport vás vyjde na 16 499 Kč (srpen 2020). S palety velikostí chybí pouze velikost XXS, která je dostupná jen u základního modelu.

Specialized Rockhopper Sport 27.5 satin forest green/oasis 2021

Rockhopper Comp

Další v pořadí je Rockhopper Comp. I zde najdete pružinovou vidlici, ale oproti předchozímu modelu má navíc funkci zamykání. V stoupání nebo po rovném asfaltu si tak vidlici můžete uzamknout a tím zvýšit efektivitu šlapání. Pohon zůstává s převody 2×9, ale s vyšší sadou Shimano Acera, která je spolehlivá, odolná a má levné náhradní díly. I zde se s cenou dostaneme pod hranici 20 tis. Kč. Rockhopper Comp stojí 18 999 Kč (srpen 2020).

Specialized Rockhopper Comp 27.5 2x gloss oasis/tarmac black 2021

Rockhopper Elite

Rockhopper Elite již patří do kategorie sportovních horských kol, které jsou vhodné i pro jezdce, kteří to s jízdou v terénu myslí opravdu vážně nebo se chtějí účastnit hobby závodů. Vzduchová vidlice RockShox Judy, která je nastavitelná dle váhy jezdce se postará o dodatečnou přilnavost a jistotu i v náročnějších sjezdech. Pohon 1×10 je skvělou volbou pro trailové ježdění, které je specifické rychlým střídáním sjezdů a výjezdů – řešit řazení na přesmykači jen zdržuje a ještě riskujete spadení řetězu. Jednodušší řazení ocení i ženy, pro které odpadá starost o jednu páčku a mohou se tak více věnovat jízdě.

Sportovně-závodní ambice naznačují i ráfky a pláště, které jsou připravené pro bezdušový provoz. Stačí vyjmout duše, nalepit pásku, nalít speciální tmel a užívat si možnosti nižších tlaků a automatické zacelení menších defektů. Specifikace Elite je dostupná pouze s koly 29″ tedy ve velikostech S až XXL. Tento rozsah velikostí uspokojí drtivou většinu dospělých cyklistů. Tento velmi hezky vybavený model můžete mít za 26 999 Kč (srpen 2020).

Specialized Rockhopper Elite 29 satin cast black/gloss black 2021

Rockhopper Expert

Vrchol modelové řady tvoří Rockhopper Expert, který nabízí všechny výhody předchozího modelu Elite a jako bonus přidává nejmodernější typ pohonu – 1×12. Ten kombinuje výhody jednopřevodníku s rozsahem dvojpřevodníku – prostě ideální volba pro horské kolo. Osazení řazením SRAM SX Eagle stlačilo cenu na dostupných 32 499 Kč (srpen 2020). Příznivá bude i cena náhradních dílů. Pokud nevěříte, že 12 převodů na kole stačí, doporučujeme se podívat na náš článek i s videem a odkazem na kalkulačku převodů.

Specialized Rockhopper Expert 29 satin silver dust/black holographic 2021

Závěr

Model Rockhopper má co nabídnout rekreačním i sportovně založeným jezdcům. Nižší modely jsou vyrobeny s ohledem na snadnou údržbu, levné náhradní díly a dlouhou životnost. Vyšší řady Elite a Expert neurazí ani sportovně založené jezdce, kteří se neztratí ani v náročnějším terénu nebo chtějí o víkendu vyrazit na populární traily. Vzduchová vidlice Rock Shox, hravá trailová geometrie a pohon s jednopřevodníkem k tomu přímo vyzývají. Výhodou velkého výrobce s dlouholetou tradicí je vyladěná geometrie a doživotní záruka na rám. Oproti vyšším modelům značky Specialized, Rockhopper exceluje v nabídce barevných variant, vybere si opravdu každý. Nenechte se zmást třemi rozměry kol, velikost kol kopíruje velikost jezdce. Ideální je stavit se na naše prodejny, vyzkoušet správnou velikost a pak už si jen zvolit tu správnou výbavu a barevné provedení.