Scalpel-Si – zábava a nekompromisní výkon v jednom

Pokud sledujete XC závody horských kol, tak jistě víte, že tratě jsou rok od roku náročnější. Proto dnes již většina závodníků volí celoodpružené kolo namísto hardtailu. Kromě náročnějšího terénu na změně preferencí má i svůj podíl vývoj celoodpružených kol. Ty už dávno nejsou dobrá pouze ve sjezdech, ale díky vyladěné geometrii i úspoře váhy nezaostávají ani ve výjezdech. Díky tomu se z nich stali univerzální parťáci nejen pro závodníky. Zářivým zástupcem této kategorie je Scalpel-Si…

 

scalpel-si scalpel cannondale horské kolo celoodpružené kolo celopéro

 

Představení modelu

Scalpel-Si je dle výrobce XXC kolo – tedy stroj, který byl stvořen pro náročnější závody XC, například na trať v Novém městě na Moravě. A přesně to se výrobci Cannondale povedlo! Skvěle ovladatelná, závodní geometrie, výjimečná Lefty vidlice a skvělé osazení je mix, který je excelentní ve sjezdech i výjezdech. Díky těmto vlastnostem je to kolo, které oceníte nejen na závodech. Chcete závoďáka na víkendové hobby závody? – máte ho mít. Chcete pohodlné horské kolo, které vám usnadní šlapání v terénu i na dlouhých trasách? – to Scalpel-Si bez potíží zvládne. Chcete zábavné kolo na traily? – ani tady nešlápnete vedle.

 

scalpel-si cannondale horské kolo celoodpružené kolo celopéro scalpel

 

Hliníkový základ není žádná chudinka!

Úvodní model Scalpel-Si 5 nabízí hliníkový rám se stejně vyladěnou geometrií jako jeho karbonoví vrstevníci. Nechybí ani unikátní Lefty vidlice, která je tužší, lehčí s hladším chodem než mají její dvounohé konkurentky. Ani na zadním tlumiči se nešetřilo, o pohodlí se stará zdvih 100 mm tlumiče RockShox Monarch RL. Pohon 2×11 nabízí dostatečný rozsah pro strmé kopce i rychlé rovinky. Pro zastánce jednopřevodníků máme tento model i v unikátní Kola Svorada Eagle edici s pohonem 1×12, který má srovnatelný rozsah, nižší váhu a jako bonus uklizenější řídítka a snažší ovládání díky řazení pouze na zadní kazetě. 

 

scalpel-si 5 scalpel 5 cannondale horské kolo celoodpružené kolo celopéro

 

Vstup do světa karbonu

Prvním karbonovým modelem je Scalpel-Si carbon 4. Ten se pyšní karbonovým rámem včetně karbonové zadní stavby, která je v tomto segmentu vzácná. Kompletní osazení oblíbenou sadou Shimano XT je dalším argumentem, proč sáhnout právě po tomto modelu. Samozřejmostí jsou i lehká a odolná hliníková kola, která jsou připravená na bezdušový systém. Přední vidlici můžete snadno uzamknout pomocí páčky na řídítkách. I tento model jsme upravili na jednopřevodníkovou Eagle verzi. Pro milovníky černé barvy je model dostupný i v černém provedení.

 

scalpel-si scalpel cannondale horské kolo celoodpružení kolo celopéro 4

 

Zaostřen na detaily

Scalpel-Si carbon 3 je více zaměřen na detaily. Páčka na řídítkách uzamyká zároveň přední vidlici i zadní tlumič – maximální tuhost tak máte snadno a rychle jedním stisknutím. Dalším detailem jsou karbonová řídítka i sedlovka, což stlačí váhu o pár gramů níž a lehce přidá na komfortu. Odtučňovací kůrou prošly i kola – hliníkové ZTR Crest jsou spolehlivé a lehké ráfky. Nejen oku lahodí i krásné kliky Cannondale HollowGram Si. I tohoto krasavce máme i v Eagle edici.

 

cannondale scalpel-si scalpel horské kolo celoodpružené kolo celopéro

 

Posedlost karbonem

Scalpel-Si carbon 2 je posedlý dietami a tak je karbon jeho nejlepším přítelem. Dvojka již nabízí lehká a odolná karbonová kola Cannondale a je vybavena karbonovou Lefty. Tento model v naší eagle edici nenajdete, protože pohon 1×12 dostal již od výrobce. Rozsah kazety 10-50 zubů poskytuje všechny potřebné převody do terénu i na rovinatější úseky. Když si tak úzkostlivě hlídáte linii, tak na přesmykač prostě není místo.

 

scalpel-si 2 carbon 2 karbon celoodpružené kolo horské kolo celopéro cannondale


Zaujala vás tato modelová řada?

Naši kompletní nabídku naleznete ZDE. Výrobce Cannondale věří v kvalitu svých výrobků, takže na rám dává nadstandardní doživotní záruku. U nás navíc máte první garanční prohlídku ZDARMA, která je podmínkou pro získání nadstandardní záruky. A jako bonus vám k tomu přidáme zákaznickou kartičku se kterou získáváte slevu 10 % na další nákupy! Pokud stále váháte, tak doporučujeme si Scalpela otestovat na vlastní kůži. V naší testovací flotile pár kousků čeká, až si s nimi zařádíte. Pak už to většinou bývá láska na první svezení…


Cannondale Scalpel-Si Carbon 3