Nová generace helem Specialized

V roce 2021 výrobce Specialized představil nebo revitalizoval některé modely helem na kolo. Bezpečnost a pohodlné nošení byly pro Specialized vždy velmi důležité parametry a není tomu jinak ani u těchto novinek. Tak jako kola i helmy mají své zaměření podle jízdního stylu. V tomto článku se podíváme na městský model Mode, trailový Tactic a enduro integrální přilbu Gambit.

Městská elegance Mode

Mode představuje zcela novou řadu městské helmy, která kombinuje elegantní čisté linie s pohodlím a bezpečností. Protože i když jedete jen kousek, helma by nikdy neměla chybět! Na první pohled může někoho znejistit absence větracích otvorů. Nebyl by to však Specialized, kdyby nepřišel s inovativním řešením… Ukryté větrací otvory v mezeře kolem obvodu umožňují cirkulaci vzduchu – takže pokud jedete, proudění vás příjemně ochladí.

Uvnitř helmy se skrývá systém MIPS, který zvyšuje účinnost helmy při pohlcení nárazu a utahovací systém pro optimální doladění velikosti. Aby u menších velikostí nevypadala helma jako hrnec na hlavě je skořepina dostupná ve třech velikostech. Důraz na bezpečnost se projevil na hodnocení renomované instituce Virginia Polytechnic Institute and State University, která Mode ohodnotila 5-ti hvězdami z 5-ti. Navíc je Holandsku schválena pro použití i pro rychlá elektrokola s dopomocí do 45 km/h – konkrétně plní Dutch e-bike Standard číslo NTA8776. K bezpečnosti se pojí i dobrá viditelnost a to pro město platí dvojnásob, populární model zadní blikačky Stix lze snadno namontovat do drážky ze zadní strany a výrazně tak zvýšit viditelnost za tmy či deště.

Trailový Tactic 4

Model Tactic není v nabídce Specialized žádným nováčkem – označení 4 značí, že jde již o čtvrtou generaci helmy určené na náročnější MTB ježdění. A protože trailové ježdění roste na popularitě, tak se nová generace zcela přizpůsobila tomuto stylu jízdy. Nová generace nepřináší jen nové barvy a lehkou úpravu vzhledu – jedná se o zcela přepracovaný model.

Menší větrací otvory zvyšují bezpečnost, ale i efektivitu odvětrání – velikost byla nahrazena chytrým umístěním a tvarem. Vzduch protéká kolem celé hlavy a může efektivně odvádět vlhkost i nadbytečné teplo. Trochu kontroverzní štítek má pod sebou dost místa i pro velké sluneční brýle. Protažená týlní část je pro tento typ helem již standardem. Částečně integrované otočné kolečko na regulaci obvodu hlavy pro perfektní padnutí helmy se inspirovalo vyšším modelem Ambush. Pro maximální bezpečnost je i Tactic 4 vybaven systémem MIPS.

Enduro/downhill speciál Gambit

Pro adrenalinové nadšence je tu enduro/downhill model Gambit s certifikací DH podle normy ASTM F1952-15. Integrální helma nabízí výrazně větší ochranu hlavy, chrání proti nárazu i čelist, ale na delší výšlapy ve vysoké intenzitě to není. Její doménou jsou rychlé sjezdy ve velmi náročném terénu. Vysokou váhu a špatnou cirkulaci vzduchu si Specialized vzal jako výzvu a musíme uznat, že jsem jim to povedlo. Nový Gambit s velkými otvory, promyšleným systémem cirkulace vzduchu a poměrně nízkou váhou okolo 640 g (záleží na velikosti), statečně zmírňuje hlavní nevýhody integrálních přileb.

Maximální bezpečnost je helmy nejdůležitější, proto ani zde nechybí systém MIPS pohlcující rotační energii při nárazu. Sólo jezdci ocení připravený montážní bod pro crash senzor ANGi, který dokáže automaticky detekovat pád a pokud se neozvete do limitu na vašem telefonu automaticky pošle vaši polohu na krizový kontakt. A protože jen helma, která dobře padne může na 100% splnit svoji funkci, tak i Gambit má vnitřní regulaci obvodu s chytře ukrytým ovládáním v zadním průduchu.

Gambit reaguje na aktuální trendy – tedy rostoucí popularitu Enduro ježdění a zvyšující se náročnost terénu, který se jezdí. Díky velmi dobré ventilaci zvládnete i pomalé výšlapy – stejně tak jako moderní enduro kola, která jsou mnohem jezdivější než dříve.

Závěr

Ať už hledáte stylovku do města nebo downhill integrální helmu, v nabídce Specialized vždy najdete něco pro vás. Tyto konkrétní novinky spojuje přepracovaný design, vylepšenou cirkulaci vzduchu a velký důraz na bezpečnost. Dokazuje to i fakt, že technologii MIPS najdete u značky Specialized na všech modelech a to i dětských. Pokud vás tento článek zaujal, kompletní nabídku přileb Specialized najdete na našich stránkách.