Čistokrevná závodní střela v novém kabátě – Trek Emonda 2021

Trek Emonda je plnohodnotné závodní silniční kolo, které velmi efektivně přetaví vaše úsilí vložené do pedálu na rychlost. To z něj činí ideální vrchařský speciál i skvělé silniční kolo pro milovníky rychlosti a sběratele KOMů na Stravě. Jaké novinky si pro nás připravil modelový rok 2021? Na to se podíváme v tomto článku.

Trek Emonda je tu s námi již od roku 2015, kdy doplnila model Madone. Dnes se Madone věnuje čistě aerosilničkám – vysoké a úzké rámové trubky, minimalizace větrného odporu do posledního detailu a nepřekonatelná integrace všech komponent. Emonda se spíše zaměřuje na vrchařská prvenstvínízká váha je tak to, co jí zajímá nejvíce. Modelový rok 2021 přináší Emondě zcela nový rám, který reaguje na požadavky dnešních jezdců a je tak více univerzální než její předchůdce. Silniční trojici doplňuje model Domane, který je určený spíše rekreačním a vytrvalostním jezdcům. Je postavený tak, aby nabídl optimální kompromis mezi pohodlím, efektivitou a váhou. Teď, ale zpátky k Emondě…

Novinky pro rok 2021

V modelovém roce se Emonda již nadobro rozloučila s ráfkovými brzdami. Špatná zpráva pro všechny zastánce klasiky, dobrá zpráva pro všechny ostatní, kteří ocení lepší brzdný účinek za každého počasí. Prostor nezůstal ani pro rychloupínáky, své místo na všechno modelech si vybojovaly pevné osy. Rozloučit se musíme i s hliníkovou verzí. Tuhost a nízká váha si žádá moderní speciálně vrstvený karbon. Rám je dostupný ve dvou verzích – OCLV karbon řady 500 s označením SL a vyšší karbonový rám SLR, který se dostal na váhu 700 g.

Integrovaný představec s řídítky, který naleznete u modelů SLR

Nový rám přináší i integrovaná aero řídítka s představcem inspirovaná modelem Madone, která naleznete na všech modelech. Integrace kromě nižšího odporu vzduchu přináší i krásný čistý design. Všechny bowdeny jsou pěkně schované.

Základní model – Trek Emonda SL 5

Rám i vidlice jsou vyrobeny z OCLV karbon řady 500. Nový tvar rámu přináší aerodynamické tvarování trubek, konickou hlavovou trubku, vnitřní vedení lanek a hadic, nebo pevné osy a pro trochu pohodlí i integrovanou sedlovku.

O pohon se stará kompletní sada Shimano 105 s 11 rychlostmi a maximální brzdný účinek zajistí hydraulické kotoučové brzdy s úchytem flat mount. Takže pokud budete přesedat z ráfkových brzd, pozor! Silný brzdný účinek dokáže překvapit. V krizových situacích, během dlouhého klesání i za deště jej oceníte a rychle si zvyknete. Za zmínku stojí i zapletená kola, která jsou připravena na bezdušový systém – další poměrně čerstvou novinku v silniční cyklistice.

Model SL 5 je vhodný pro méně náročné uživatele, kteří ocení spolehlivou a cenově dostupnou sadu Shimano 105 a nechtějí ušetřit na hliníkovém rámu. Ocení jej i ti, kteří mají hliníkovou silničku a chtějí vstoupit do závodního světa karbonových kol.

Trek Emonda SL 5 quicksilver/brushed chrome 2021

Trek Emonda SL 6

Stejně jako základní model i zde najdete karbonovou vidlici i rám. Největší změnou oproti předchozímu modelu SL 5 je mechanická sada Shimano Ultegra. Trek nerad míchá osazení z různých řad, proto je zde vše sladěné včetně klik a kotoučových brzd.

Pokud jsou pro vás hliníková kola na silničce téměř smrtelným hříchem, nezoufejte. Trek má v nabídce i verzi SL 6 PRO, která nabídne karbonová zapletená kola. Bontrager Aeolus Elite s výškou ráfku 35 mm se perfektně hodí pro vrchařské kolo.

Trek Emonda SL 6 lithium grey/brushed chrome 2021

Trek Emonda SL 7

Tento model nabízí vše po čem každý silničář touží v cenově dostupnějším balení. Karbonový rám s doživotní zárukou, karbonovou vidlici, karbonová zapletená kola a elektrické řazení. Perfektně naladěné kolo.

SL 7 je konkrétně osazen sadou Shimano Ultegra Di2, která nabízí přesné a rychlé ovládání v elektrice a 11 rychlostní kazetu. Zapletená kabonová kola od Bontrageru Aeolus Pro nabízí nadstandardní záruky. Výška ráfku je optimálních 37 mm, takže boční vítr vás nebude trápit a rovinky i stoupání vyletíte rychleji než kdykoliv předtím. Na hydraulické kotoučové brzdy Shimano Ultegra se můžete spolehnout i při dlouhém alpském klesání. A ještě jsou sladěné s pohonem.

I zde najdete vychytávky nového rámu: pevné osy, integrovaná sedlovka, elegantně schované bowdeny nebo představec kompatibilní s technologií Blendr, na který můžete jednoduše uchytit nespočet příslušenství a zbavíte se nevzhledných držáku na řídítka.

Trek Emonda SL 7 eTap carbon smoke/factory orange 2021

Trek Emonda SLR 6

Vyšší řadu modelu Emonda zahajuje model SLR 6. Největším rozdílem oproti modelům SL je vyšší karbonový rám z OCLV karbonu řady 800 s váhou necelých 700 g. Prémiovému rámu odpovídá i osazení. Řada SLR startuje s výbavou Shimano Ultegra a karbonovými zapletenými koly Bontrager Aeolus Pro s výškou ráfku 37 mm. Další změnou je i integrovaný představec s řídítky, který zvyšuje aerodynamiku a vypadá skvěle.

Trek Emonda SLR 6 navy carbon smoke/blue 2021

Trek Emonda SLR 7

Model SLR 7 přináší navíc elektrickou sadu Shimano Ultegra Di2. Zbytek zůstává stejný jako u předchozí verze SLR 6. Tento model je top volbou i pro většinu náročných cyklistů. Pokud patříte mezi fanklub Sramu máme pro vás dobrou zprávu. Tento model je dostupný i ve verzi eTap, který je osazený 12 rychlostní sadou SRAM Force eTap AXS.

Trek Emonda SLR 7 eTap navy carbon smoke/viper red 2021 

Trek Emonda SLR 9

Pokud se spokojíte vždy jen s tím nejlepším, tak předchozí odstavce pro vás byly zbytečné. Top model Trek Emonda SLR 9 nabízí aktuálně to nejlepší v tomto segmentu. Top karbonová zapletená kola Bontrager Aeolus RSL s výškou ráfku 37 mm s celkovou váhou 1325 g. U sady máte opět na výběr mezi elektrickým Shimanem Dura-Ace Di2 nebo verzi eTap s top silniční sadou od Sramu – RED eTap AXS. Shimano nabízí 11 rychlostí, Sram 12 rychlostí. Se sadou vždy ladí i volba brzd.

Trek Emonda SLR 9 matte onyx carbon 2021

Závěr

Trek Emonda patří do rodiny silničních kol z nabídky Treku. Pokud chcete každé stoupání vyletět závratnou rychlostí, je ze tří sester pro vás tou pravou volbou Emonda. Má co nabídnout i běžným smrtelníkům. Nový rám reaguje na požadavky cyklistů a byl stvořen, tak aby obstál i v běžném světě. Integrovaná sedlovka přidá trochu pohodlí i na nekvalitním povrchu, aerodynamické trubky zpříjemní dlouhé rovinky a vyjížďky s protivětrem. Dostupný model SL 5 je ideální volbou pro sportovní ježdění a vstupním modelem do světa silničních závodů. Třeba pro ten co pořádáme na Masarykově okruhu. V nabídce však naleznete i nadupané modely s elektrickým řazením a karbonovými zapletenými koly s nadstandardní zárukou. Na výběr máte i mezi pohonem od Sramu nebo Shimana, záleží jen na vás do kterého kmene patříte. A pokud si ani tak nevyberete, nezoufejte, model Emonda naleznete i v nabídce Project One, kde si můžete sestavit kolo na míru s individuálním lakováním.