Cannondale Scalpel-Si 6 – dostupné „celopéro“



Celoodpružený zelenáč

Dnes si představíme tohoto zelenáče , který zaujme především příznivce celoodpružených kol, co preferují hlavně poměr cena/výkon. Je to model Scalpel od značky Cannondale, konkretně specifikace Si 6. Co se pod touto zkratkou skrývá? Největším lákadlem bude rám, který má totožnou geometrii jako jeho několikanásobně dražší bráchové, získáte tak kolo, které má perfektní jízdní vlastnosti, ale s troškou hmotnosti navíc. Samozřejmostí je doživotní záruka na rám. Cena je 59.999 Kč, tak se pojďme podívat co všechno za tuto cenu dostaneme.

Historie modelu Scalpel

Model Scalpel je v nabídce firmy Cannondale již od roku 2002. Od té doby prošel spoustou změn jako je přechod z 26 na 29 kola, změnou polohy tlumiče nebo jeho přepákování. Proto měla firma Cannondale dostatek času geometrii rámu vyladit téměř k dokonalosti.

Provedení rámu

Poslední generace se nabízí jak v karbonovém tak v dostupnějším, hliníkovém provedení. Tento rám nabídne duralovou konstrukci SmartForm C1, která využívá všechny techniky z arzenálu Cannondale pro odstranění přebytečného materiálu z rámu. Výsledkem je tak neskutečně lehký a extrémně tuhý rám.

Odpružení z dílny Rock Shox

Zadní stavba byla vyrobena technologií Zeropivot, která využívá flexe horní části zadní stavby, díky tomu se stavba obejde bez čepů a ložisek, což přináší úsporu váhy a vyšší tuhost.

Zdvih zadní stavby je typický pro kategorii XC a to 100mm. O tlumení se stará tlumič Rock Shox Monarch, který má nastavitelný odskok a můžete jej v případě potřeby zamknout.

Od stejného výrobce je osazena také vidlice. Oblíbený vzduchový model Rock Shox Reba nabídne nízké servisní náklady, spolehlivost a zamykání z řídítek.

Pohon 1×11

O pohon se stará mix komponentů Shimano a kazeta Sunrace s rozsahem 11-46 zubů. V kombinaci s lehkým převodníkem Cannondale spidering a klikami Cannodale Si tak zde máme na servis nenáročný a funkční komplet.

Komponenty

Sedlovka a řídítka pochází z dílen Cannondale. Nesmíme zapomenout také na brzdy, ty dodalo Shimano a jedná se o hydraulické kotoučovky. Vepředu 180 a vzadu 160 kotouč.

Pokud například jezdíte na pevném horském kole a chcete vyzkoušet jaké to je jezdit na celopéru a přitom moc neutratit, je tento model do začátku ideální volbou.


Jeden kousek z modelové řady Scalpel-Si máme v nabídce testovacích kol. Pokud Vás tedy zaujal a chtěli by jste si jej před koupí vyzkoušet na vlastní kůži, neváhejte a kontaktuje nás. Těšíme se na Vás v našich brněnských prodejnách a na e-shopu.