Životnost cyklistické helmy

Cyklistická helma by měla být součástí každé vaší vyjížďky. Chrání to nejcennější co s sebou vezete – vaši hlavu. Aby přilba plnila svoji funkci tak jak má, je nutné dodržet pár pravidel. Ty si ukážeme v tomto článku.

Enduro helma Specialized Ambush 2

Správný výběr

Svoji funkci dobře plní pouze správně padnoucí helma a v některých případech i správně zvolený typ. Zásadní je dobře zvolená velikost – helma musí dobře obepínat celý obvod hlavy, ale nesmí nikde tlačit. Někdy se může stát že i dobře zvolená velikost nesedí, protože neodpovídá vašemu tvaru hlavy. V tom případě je potřeba sáhnout po jiném modelu nebo výrobci. Dobře sedět musí také pásek kolem uší a pod bradou, ale ten je často velmi dobře nastavitelný, takže nečiní potíže při výběru. Utažený musí být tak, aby nešel přetáhnout přes bradu, ale zároveň aby neškrtil.

Většinou je jedno jaký styl jízdy preferujete, helmy bývají univerzální. Na trhu však můžete najít i specificky zaměřené modely, například městské nebo endurové.

Městské helmy bývají více zaměřené na vzhled a nemají tolik větracích otvorů. To lépe odpovídá jízdě s nižší intenzitou, často za jakéhokoliv počasí a v běžném oblečení. Důležitá je i dobrá viditelnost, proto jsou městské helmy osazeny držákem na blikačku nebo mají osvětlení integrované přímo.

Městská helma Specialized Mode

Endurové helmy mají prodlouženou tylní část, takže lépe chrání v náročném terénu. Často jsou osazeny výrazným kšiltem a celkově jsou robustnější. Jejich popularita v poslední době roste díky rostoucímu zájmu o trailové ježdění.

Životnost helmy

Bezpečnost helmy určují materiály ze kterých je vyrobena. Díky povaze využití je na tyto materiály kladen velký stres – agresivní pot, UV záření… Navíc je důležité, aby byla helma lehká a nebolela z ní hlava nebo krční páteř. Proto má cyklistická helma omezenou životnost a i pokud vše funguje správně je dobré jí časem vyměnit za novou. Jak dlouho helma vydrží záleží na způsobu skladování a míře využití. Pokud je helma uschovaná mimo dosah UV záření, v pokojové teplotě a moc s ní toho nenajezdíte tak Vám vydrží déle než při intenzivním využitím a častým vystavením UV záření a potu. Obecné doporučení je výměna helmy po třech letech, při nižším využití lze dobu prodloužit i na 5 let. Bohužel toto opotřebení není na první pohled vidět a projeví se až při nárazu – vlastnosti unaveného materiálu nepohltí tak efektivně energii jako u nové helmy.

Samozřejmě po pádu s dopadem na hlavu je vždy nutné helmu vyměnit za novou. I malé prasklinky ve skořepině značí, že helma již svůj účel splnila a podruhé už tomu tak nemusí být. Deformací a poškozením materiálu je zajištěna bezpečnost vaší hlavy. V top kondici musí být také utahovací mechanismus a přezky, jinak přilba ztrácí svoji účinnost. Naštěstí někteří výrobci nabízejí systém crash replacement, který sníží dopady pádu na vaši peněženku. V závislosti na stáří helmy vám dokáží nabídnout výraznou slevu na nákup nové helmy – a to se vyplatí! Výrobci Specialized i Bontrager z naší nabídky tuto možnost poskytují. Bližší informace Vám rádi poskytneme na našich prodejnách.

Helma Bontrager XXX WaveCel

Čištění helmy

Pot pomáhá urychlit stárnutí helmy, proto je dobré ho po intenzivním tréninku z helmy vymýt. Stačí helmu osprchovat čistou vodou a při větším znečištění použít mýdlovou vodu. Výstelky jsou často odnímatelné, takže je můžete vyprat zvlášť a nechat usušit mimo helmu – bude to rychlejší. Prát je doporučujeme v ruce a použít šetrný tekutý prací prostředek, třeba na sportovní oblečení. Při větším znečištění můžete použít i pračku na jemný program a 30°C. Největší práci dá čištění popruhů, pro vymytí potu je stačí propláchnout vodou, při větším znečištění šetrně vydrhnout mýdlovou vodou. Nylonové popruhy jsou velmi odolné, ale agresivnější čističe by mohly poškodit materiál skořepiny.

Závěr

Přilba má jeden hlavní účel – ochránit vás. Proto není dobré na tomto prvku výbavy šetřit, zanedbat údržbu nebo jeho včasnou výměnu. Vhodným skladování a pravidelným čištěním lze životnost helmy prodloužit. Po pádu s nárazem do hlavy je však vždy nutné helmu vyměnit za novou. Díky programům crash replacement značek Trek (Bontrager) a Specialized lze poškozenou helmu vyměnit za novou s výraznou úsporou peněz. Pokud vás tento článek zlákal k nákupu nové helmy, kompletní nabídku najdete na našich stránkách :).