Vyplatí se investovat do sportovního oblečení?

Šaty dělají člověka… a u sportu to platí dvojnásob, protože nejde jen o to jak vypadáme, ale hlavně o tom jak se v šatech cítíme. Kvalitní sportovní oblečení vás dokáže posunout úplně na novou úroveň a udělat z vás tak nového člověka – sportovce. A v čem tkví to tajemství funkčních materiálů, speciálních technologií, membrán a povrchových úprav?

Cyklistické oblečení Specialized

Vezmeme to pěkně popořádku. Na co je dobré sportovní oblečení?

Kvalitní sportovní oblečení je navrženo tak, aby jste se mohli plně věnovat svému tréninku a neřešili zbytečnosti kolem. Stačí že si hlídáte svoji tepovou frekvenci, soustředíte na terén kterým projíždíte nebo se prostě jen snažíte vystoupat na ten nekonečný kopec a pokud možno u toho neprodělat menší srdeční příhodu. Řešit do toho ještě padající kalhoty, tričko co váš škrtí v podpaží nebo tkaničku od kapuce, která vás dneska už asi podesáté švihla přes tvář, je něco co opravdu nechcete. Proč si zbytečně klást další překážky k vaší vysněné postavě/fyzické kondici/výsledkům na závodech, když je to i tak náročná cesta.

Ty nejlepší kousky sportovního oblečení jsou specificky navrženy pro konkrétní sport nebo alespoň pro řadu sportů s podobnými požadavky. Cyklistické oblečení není výjimkou, spíše naopak. Je značně specifické a to hlavně kvůli nutnosti sedět na sedle a celkově jízdní pozici, kterou na kole máme. Proto vyměnit rifle za běžecké leginy je určitě krokem kupředu, ale vyměnit leginy za kalhoty s cyklistickou vložkou je skokem do světa, kde váš zadek trpí o poznání méně. A pokud dámy zvolí i kraťasy, které mají specificky navrženou dámskou vložku tak je ten skok ještě o poznání větší. Sedací kosti a celková anatomie dámského a pánského těla se obzvlášť v těchto partiích dost liší.

Stejně tak jsou navrženy i střihy pro cyklistické dresy. Ty jsou uzpůsobeny předkloněné jízdní pozici a myslí na všechny detaily spojené s jízdou na kole. Proto často nesedí ve vzpřímené pozici a celkově vypadá tak nějak zvláštně – nepřirozeně krátká přední část a prodloužená záda, zvláštní rukávy, kapsy na zádech… Ale když se posadíte na své kolo pochopíte proč dres vypadal tak zvláštně, všechny detaily zapadnou do sebe jako dílky puzzle a vytvoří fungující celek. Rukávy vás neškrtí když máte ruce na řídítkách, dres se nekrabatí ani se nikde nevyhrnuje a praktické kapsy na zádech využijete pro drobnosti, které se na vyjížďce budou hodit.

Cyklistické oblečení Castelli

Funkční oblečení – co to znamená?

U sportovního oblečení často narazíme na pojmy jako je prodyšnost, paropropustnost, voděodolnost, vodní sloupec, membrána… Jak se v té změti pojmů vůbec vyznat a zjistit co je důležité a co ne?

Ona všude zmiňovaná funkčnost je soubor vlastností materiálu a střihu oblečení, která dohromady tvoří fungující celek. A fungující znamená, že vy se můžete soustředit na jízdu a starosti s propoceným, řezajícím, padajícím a promočeným oblečením hodit za hlavu. Ale jak sestavit to správně fungující oblečení je otázka poněkud složitější. Záleží totiž na počasí a na individuálních preferencích – někdo je zimomřivý a někomu je teplo pořád. Proto je důležité vědět co od oblečení očekávám a do jakých podmínek jej chci vozit.

V létě do teplých podmínek potřebujeme prodyšné oblečení, které bude dobře odvádět pot od pokožky směrem na povrch látky, kde se může snadno vypařit. Slovy výrobců sportovního oblečení bude prodyšné, paropropustné a rychleschnoucí. Pokud se ochladí nebo chceme jezdit i mimo hlavní sezónu v chladnějších měsících tak nás zajímají hlavně pojmy větruvzdornost, vodní sloupec a tepelná izolace či hřejivost. Zde nastupuje využití membrán, které brání z jedné strany proniknout chladnému větru k tělu a z té druhé propustí vlhkost ven. Takže vám nebude zima, ale ani se neuvaříte ve vlastní šťávě.

Některé membrány jsou určená na ochranu před studeným větrem, jiné umí i chránit před deštěm. Velké kapky vody nepropustí k tělu, ale malé molekuly vodní páry nechají projít ven. Proti dešti se používají i různě povrchové úpravy, které vytváří vodu odpuzující vrstvu. Látka se pak chová jako by byla potažená voskem – kapky vody se kutálí po látce místo toho aby se vsákly do ní. Jak oblečení správně vrstvit a co si vzít za různých teplot najdete v tomto článku.

Zimní cyklistické oblečení Castelli

Závěr

Kvalitní cyklooblečení vám umožní se naplno věnovat jízdě na kole a vašemu tréninku, zvýší váš komfort a udělá z cyklistiky příjemné využití volného času. Důležitým parametrem je jeho funkčnost –  kombinace dobrého střihu a materiálů, které jsou navrženy pro konkrétní účel a podmínky. Pokud stále váháte jak se správně obléknout na svoje vyjížďky stavte se za námi na prodejnu, kde vám rádi poradíme s výběrem, případně nám zavolejte.