Kompletní přehled celoodpružených kol Trek aneb jak vybrat to pravé?

Celoodpružená horská kola jsou velmi populární. Jejich technická propracovanost se od prvních celoodpružených kol posunula do jiné dimenze, a proto si dnes můžete vybrat z celé řady různých modelů s různým zaměřením, které skutečně fungují. Americká značka Trek není výjimkou a nabízí velkou škálu celopér, ze které si vybere každý fanda horské cyklistiky. S velkou nabídkou však přichází i složitější rozhodování, které si vybrat. Tak se na jednotlivé modely pojďme společně podívat...

Celoodpružené modely od Treku nabídnou od Cross-country rakety, která nabízí jen trochu pohodlí a jistoty v terénu navíc oproti hardtailu přes trailbike na řádění v bikecentrech až po sjezdové a enduro speciály. Pro zjednodušení rozdělíme modely do tří kategorií podle disciplín: Cross-county, trail a sjezd.

Cross-country/maraton

Tato kola jsou lehká a dostatečně tuhá, aby s lehkostí zvládla rovinaté přejezdy i strmá stoupání. Je zde kladen velký důraz na úsporu váhy, která u celoodpružených kol bude vždy vyšší než u hardtailu. Za tuto oběť však nabídnou vyšší jistotu v terénu a větší pohodlí, které dokáže na hrbolaté polní cestě ušetřit spousty sil. Zdvih zadní stavby zde začíná na 60 mm zdvihu a končí na 115 mm zdvihu. Zástupci této kategorie jsou novinka Trek Supercaliber s unikátním řešením uložení tlumiče, který je na pomezí hardtailu a celopéra a Trek Top Fuel, který je v repertoáru značky již delší dobu, ale v roce 2020 dostal nový rám s jiným uložením tlumiče.

Trek Supercaliber – oblíbený závodní stroj Jolandy Neff

Trail

Populární kategorie, která roste společně s novými trail centry a bike parky. Horská kola, která obětovala trochu váhy navíc za zábavnou geometrii a lepší průchodnost terénem díky vyšším zdvihům a robustnějším gumám s agresivním vzorkem. Díky tomu vám pomůžou získat větší jistotu a posunou vás dál ve vašich bajkových schopnostech. Zdvih zadní stavby se pohybuje v rozmezí 130 – 150 mm. I přesto se s nimi bez potíží můžete vydat na delší trasy a zdolat prudká stoupání. Mezi trailové modely Trek řadí Fuel EX, Slash a Remedy.

Trek Fuel EX – ideální pro pohodové bajkování

Sjezd

Okrajovou kategorií pro adrenalinové nadšence je downhill neboli sjezd. Tato kola už se příliš nehodí na delší putování, jsou specificky upravena pro jízdu v náročném terénu. Na kopec lanovkou – z kopce cestou necestou rychle a nekompromisně. Tuto disciplínu reprezentuje model Session. Nyní se podíváme na každý celoodpružený model od Treku zvlášť a podrobněji.

Sjezďák Trek Session

Trek Supercaliber

Tento model byl stvořen pro stupně vítězů v cross-country disciplínách. Kombinuje tuhost hardtailu a zdatnost v terénu celopéra. To však neznamená, že jej ocení pouze závodníci. Běžný smrtelník ocení nízkou váhu a tuhost, díky které s každým šlápnutí vystřelíte vpřed. Oproti hardtailu navíc nabídne větší pohodlí a jistější stopu ve sjezdech. Prostě ideální XC stroj.

Hlavní odlišností je inovativní uložení tlumiče IsoStrut. To vzniklo ve spolupráci s inženýry firmy Fox, která o tlumičích něco ví. Tlumení spolupracuje s pružnou zadní stavbou, která se díky správně poskládaným vrstvám karbonu snadno ohýbá tam kde má a přitom zůstává dostatečně tuhá. Dále Supercaliber disponuje technologií Knock Block, která chrání rám před nárazem řídítek při pádu. Čistý vzhled je zaručen vnitřním vedením lanek Control Freak, to je připraveno i na montáž teleskopické sedlovky. Rozšířené boostové osy v této kategorii nesmí chybět. Starají se o pevné spojení zapletených kol a rámu a tím i o stabilitu v terénu.

Přední odpružení má na starost vzduchová vidlice Fox nebo RockShox se zdvihem 100 mm. Supercaliber je vždy osazen koly 29″, která si snadno poradí s jakoukoliv překážkou. Rám je vždy vyrobený z karbonu a to včetně zadní stavby. Díky promyšlenému vrstvení karbonu, máte při jízdě pocit, že zdvih kola je větší než tabulkových 60 mm. Detailnější přehled tohoto modelu najdete v článku s videem věnovaným čistě Supercaliberu.

Trek Supercaliber

Trek Top Fuel

Trek Top Fuel je již plnohodnotný celoodpružený XC bike. Pro rok 2020 dostal nový vylepšený rám s otočeným tlumičem, takže se zbavil nevzhledné opratě od zamykání tlumiče. Ten je dostupný v karbonové i hliníkové verzi. O tlumení se postará 115 mm zdvihu vzadu a 120 mm vepředu. Z technologií nabídne stejně jako Supercaliber vnitřní vedení lanek Control Freak, systém proti protočení řídítek Knock Block, Boostové osy a 29″ kola. Navíc zde najdete systém Mino Link, díky kterému můžete mírně doladit geometrii, dle vámi preferovaného jízdního stylu. V terénu také přijde vhod ochrana karbonového rámu Carbon Armor. Technologie Active Brake Pivot (ABP) zabraňuje blokování zdvihu zadního tlumiče během brzdění. Jako bonus je každý model osazen teleskopickou sedlovkou a zamykáním tlumičů Twistloc, které nikde nezavazí a vypadá lépe než běžné páčky.

Trek Top Fuel

Trek Fuel EX

Fuel EX se řadí do kategorie trail biků. Hravější geometrie a větší zdvihy se hodí na víkendové řádění v trail centrech, hravě zvládne i těžší terén nebo trochu adrenalinu na skokáncích. Pořád se však jedná o kolo, se kterým můžete vyrazit i na delší výlety v terénu. Trek nabízí verzi s 27,5″ koly i s 29″ koly. Záleží tak na vás, kterému táboru fandíte více. Vybrat si můžete i z hliníkového nebo karbonového rámu. Všechny verze nabízejí zdvih vepředu 140 mm a vzadu 130 mm. Teleskopická sedlovka nesmí chybět, je osazena i na základním hliníkovém modelu Fuel EX 5.

I na tomto modelu Trek spolupracoval s firmou Fox a společně vytvořili tlumiče s technologií Re:aktiv nebo Re:aktiv s pevnou osou. Ta se stará o plynulejší chod tlumičů a eliminuje houpání během šlapání. Tlumiče Re:aktiv jsou osazeny i na dalších modelech Trek. Podrobnější informace o této technologii naleznete zde. Na modelu Fuel EX nechybí ani vylepšení Mino Link, Knock Block, Control Freak, Carbon Armor, boostové osy a Active Brake Pivot, které už znáte z předchozích modelů.

Trek Fuel EX

Trek Slash/Remedy

Láká vás větší adrenalin, rychlé sjezdy i v náročných technických pasážích nebo větší skoky v bajkparku? Do kopce se nechat vyvézt lanovkou nebo si ho vyjet volným tempem za svoje? Tak k tomu byla stvořena enduro dvojka Slash a Remedy. Tyto modely jsou v podstatě identické, hlavním rozdílem je rozměr kol. Remedy nabízí hravější a obratnější 27,5″ kola, Slash rychlejší a stabilnější 29″ kola. Zdvih mají shodný – 160 mm vepředu, 150 mm vzadu.

I tyto modely jsou dostupné v hliníkové i karbonové verzi a jsou osazeny teleskopickou sedlovkou. Z technologií nabídnou úpravu geometrie Mino Link, ochranu karbonového rámu Carbon Armor, plně funkční zadní zdvih i během brzdění Active Brake Pivot, boostové osy a vylepšené tlumiče Re:aktiv.

Trek Remedy

Trek Session

Největší drsňák z rodiny celoodpružených Treků je model Session. Plnohodnotný sjezdový speciál připravený na ten nejnáročnější terén. Tento typ kola je úzce zaměřený pro agresivní sjezdy v terénu. Na šlapání ho moc neužijete, na kopec musíte tlačit nebo se nechat vyvézt lanovkou. I zde jsou v nabídce hliníkové a karbonové verze a můžete si vybrat mezi 27,5″ koly a 29″ koly. Zdvih zadní stavby má nekompromisních 210 mm a přední dvojkorunková vidlice má 200 mm.

Trek Session – Downhill speciál

Závěr

Nabídka celoodpružených modelů od Treku je opravdu bohatá, co říkáte? Stačí se rozhodnout jaký styl jízdy preferujete, kam chcete své kolo nejčastěji vzít a podle toho si vybrat ten správný model. V druhé fázi výběru je nutné doladit vhodné osazení, barvu rámu a velikost. Pokud si s výběrem přeci jen nevíte rady, stavte se na naši prodejnu Trek flagship store v Brně, kde vám rádi pomůžeme.

A proč se vůbec rozhodnout pro značku Trek? Výrobce Trek patří mezi lídry na trhu s jízdními koly. To dokazují i patentované a využívané technologie nebo spolupráce se špičkou v oboru Fox. Prémiovou kvalitu značky dokazují i nadstandardní záruky jako je doživotní záruka na rám. A tím doživotím není myšlena životnost rámu například 5 let, ale skutečně na doživotí prvního majitele. Nadstandardní záruku Trek poskytuje i na karbonová zapletená kola Bontrager. K nim získáte doživotní záruku na výrobní vady a pokud během prvních dvou let používání dojde k jejich poškození, výrobce vám poskytne kola nová nebo zajistí jejich bezplatnou opravu v závislosti na rozsahu poškození. Těchto skrytých výhod, které na první pohled není vidět má Trek celou řadu. Ale to o tom zase příště. Prozatím najdete více informací o zárukách na stránkách výrobce.