Jak vybrat správnou velikost kola

U bot nebo oblečení platí, že správná velikost je klíčová pro celkový dojem a správnou funkčnost výrobku. To stejné platí pro správnou velikost rámu jízdního kola. Pomoc s výběrem velikosti je jeden z našich klíčových úkolů, když pomáháme našim zákazníkům vybrat to pravé kolo. V tomto článku se podíváme jak správnou velikost kola poznat a proč je tak důležitá.

Tabulky velikostí

Pro základní představu o správné velikosti rámu výrobci uvádějí tabulku velikostí, která je dost často pro každou modelovou řadu jiná. Pokud se nacházíte uprostřed uvedeného rozmezí, je velmi pravděpodobné, že tato velikost pro vás bude ta pravá. Problémy nastávají, pokud se nacházíte na pomezí dvou velikostí. Kromě výšky o správné velikosti kola rozhodují i proporce těla. Pokud máte velmi dlouhé nebo krátké nohy či ruce, můžete se posunout až o jednu velikost jinam oproti tabulce. Někdy může hrát roli při výběru správné velikosti i jízdní styl jezdce, a k jakému účelu chce kolo využívat. Proto je vždy lepší si velikost před koupí vyzkoušet.

Také je dobré si dát pozor na změnu velikostí mezi jednotlivými značkami a modely. To, že máte u svého starého kola velikost L ještě neznamená, že pro nové kolo to bude platit taky. Každý výrobce může mít jiné číslování, a každý model má svoji tabulku velikostí. Záleží totiž na geometrii rámu, jenž se během let mění i u stejných modelů. Takže když budete kupovat nové kolo, je dobré si vždy ověřit, zda vybraná velikost je skutečně ta správná.

Testování velikosti

Osobní vyzkoušení je vždy nejlepší. Jak ale během krátkého zkoušení na prodejně tu správnou velikost poznat? Výběr správné velikosti začíná nastavením vhodné výšky sedla a posouzením posedu na místě. K tomu je potřeba trochu balancu a mít se o co opřít. Jednoduchá pomůcka pro nastavení správné výšky sedla je pata na pedálu. Jednu nohu si opřeme o pedál a protočíme do spodní úvratě. Pokud je koleno pokrčené, je potřeba dát sedlo výš. V ideálním případě musí být noha zcela natažená, ale stále musí dosáhnout pata na pedál bez vychýlení zadku na stranu sedla. Správné nastavení můžete vidět na fotkách níže.

Správné nastavení výšky sedla začíná položením paty na pedál
Základní nastavení výšky sedla je pro volbu správné velikosti důležité

Teď když je výška sedla nastavená, můžeme se podívat jak vypadá celkový posed na kole. Ten musí odpovídat zaměření kola – u sportovních kol položenější, u rekreačních více vzpřímený. Také se můžeme podívat jak moc nebo málo je sedlová trubka vysunutá, a zda nám při seskočení ze sedla zůstává prostor nad horní rámovou trubkou.

Porovnání velikostí na vlastní kůži a pocit z jízdy je velmi důležitý pro správný výběr. Při jízdě můžete odhalit zda se Vám s kolem dobře zatáčí, zda není rám příliš krátký a nekopete si do řídítek, nebo příliš dlouhý, že by jste měli ruce nepříjemně natažené. Také je zde prostor zjistit osobní preference, a to pokud se nacházíte na pomezí velikostí, a obě se jeví tak, že dle základních měřítek je pro vás kolo přijatelnou volbou. Je dobré se rozhodnout na základě pocitu z jízdy a celkové ovladatelnosti kola. Z tohoto důvodu je dobré si vždy zkusit dvě velikosti rámu a porovnat rozdíl mezi nimi.

Typ kola

Výběr velikosti a kritéria, dle kterých budete posuzovat je nutné přizpůsobit druhu kola které vybíráte. Jinak se řeší dětská kola, kde je podstatné, zda dítě dosáhne na šlapátka, jak je zdatné, nebo kolik mu je let. Více o výběru dětských kol naleznete v tomto samostatném článku.

Takto vypadá posed na sportovně laděném horském kole

Specifický výběr mají i městská kola s velmi vzpřímeným posedem a prohnutým rámem. Ta mají často méně velikostí rámu s větším rozptylem výšky jezdce. Volba správné velikosti pak není tak složitá.

Fitness a městská kola mají vzpřímenější posed

Naopak silniční kola mají i osm a více velikostí rámu. Označují se délkou sedlové trubky v centimetrech a většinou najdeme velikosti v rozmezí 49 až 61. Často se tak můžete rozhodnout mezi dvěma velikostmi na základě preference jízdního stylu – delší rám pro závodní posed nebo kratší pro pohodlnější.

Silniční kola mají položenější, více závodní posed.

Za zmínku stojí i speciální číslování velikostí u enduro a sjezdových kol. Kvůli nízkému těžišti mají často docela nízko umístěnou horní rámovou trubku. A protože se jedná o kola, na kterých se většinou jede z kopce dolů a šlapání je spíše okrajovou záležitostí, tak volba správné velikosti nezáleží ani tak moc na výšce jezdce jako spíš na jeho jízdním stylu. Delší rám pro stabilnější jízdu ve vysokých rychlostech – kratší pro obratnější kolo do technických pasáží. Místo velikostí S, M, L,.. tak spíše narazíte na označení S1, S2, S3 nebo short, medium a long.

Závěr

Správná velikost kola je důležitá pro dobrou ovladatelnost, ergonomii a pohodlí. Silně tak ovlivňuje celkový dojem, který si z jízdy odnesete. Pokud chcete mít se svým kolem dobrý vztah a nebýt na ostří nože, doporučujeme výběr správné velikosti nepodcenit. Důležitou roli má taktéž správné nastavení výšky sedla, jeho předozadní pozice, nebo délka představce. Pro ty, kteří to s cyklistikou myslí opravdu vážně nabízíme i profesionální nastavení posedu kola Retül fit. Tato pokročila technologie snímá každý váš pohyb během šlapání a náš zkušený fitter díky tomu umí nastavit vaše kolo tak, aby ideálně odpovídalo přesně vašemu tělu. Budete tak mít jistotu, že vám tréninky na kole budou prospívat a nikoliv škodit vašim kloubům a zádům. Pokud jste po tomto článku dostali chuť nějaké kolo vyzkoušet, tak kompletní nabídku najdete na našem e-shopu.