Jak vybrat správné tretry

Pokud vás jízda na kole chytla a vaše vyjížďky jsou častější, tak vás možná napadlo, jestli nezkusit vyměnit tenisky za cyklistické tretry s nášlapným systémem. Anebo již nášlapný systém znáte, ale v široké nabídce treter se tak trochu ztrácíte? Právě pro vás je tento článek, který vám v džungli treter udělá trochu jasno.

Cyklo tretry se dělí na horské a silniční, ale i v rámci tohoto rozdělení můžeme najít spoustu rozdílů. Samostatnou kapitolou jsou speciální tretry pro konkrétní disciplíny jako je downhill, ale těmi se v tomto článků zabývat nebudeme.

 

Horské tretry

MTB tretry se vyrábějí od turistických až po závodní. Turistické MTB tretry jsou většinou vstupními modely, které dobře odpovídají potřebám rekreačních jezdců. Jsou tužší než běžné tenisky, umožňují montáž kufru (= díl, který se montuje na podrážku tretry a slouží k nacvaknutí boty do pedálů) a díky tomu jsou kompatibilní s nášlapným systémem. Přesto je jejich podrážka uzpůsobena i k chůzi na kratší vzdálenosti, třeba když se chcete podívat po památkách.

Některé modely umožňují zakrýt montážní úchyt pro kufr krytkou a tím vytvořit tretru vhodnou i pro šlapání na běžném pedálu. Dostupné jsou i modely s hladkou podrážkou, které nejsou kompatibilní s SPD systémem, ale jsou navrženy tak, aby dobře drželi na pedálech s piny (malými hroty).

 

Turistické tretry

Turistické tretry

 

Proto se skvělé hodí pro ty, kteří se spojení s kolem pomocí nášlapného systému bojí. Turistické tretry jsou také specifické svým vzhledem, často připomínají běžné tenisky nebo outdoorovou obuv.

Oproti tomu sportovní nebo závodní tretry již nejsou vhodné pro chůzi, jejich podrážka je tužší a celkový vzhled je odlišný od turistických cyklistických treter. Tuhost podrážky je klíčovou vlastností, která silně ovlivňuje výběr boty – čím tužší podrážka, tím lepší přenos sil. Základní modely začínají na plastové podrážce a se zapínáním na suchý zip.

S rostoucí cenou roste tuhost podrážky i kvalita zapínání a klesá váha. Ty nejvyšší modely mají karbonovou podrážku s vysokou tuhostí a přesné utahování pomocí koleček s lankem. Někteří výrobci nabízejí i řadu náhradních dílů jako je dezén podrážky či utahovací kolečka a přezky, možnost výměny těchto namáhaných částí významně prodlužuje životnost treter.

 

Sportovní tretry

Závodní MTB tretry

 

Silniční tretry

Na silničním kole jsou pedály bez nášlapného systému spíše výjimkou, co ale je častým jevem je jízda na silničním kole s MTB pedály. Jako provizorní řešení to lze akceptovat, ale pokud jízdu na silničce myslíte vážně, tak investici do silničních pedálů a treter doporučujeme. Silniční pedály nemají tak velkou vůli, která je při jízdě v terénu potřebná, ale během jízdy po asfaltů je hodně otravná.

Nášlapný systém pro silniční kola je dost odlišný a není kompatibilní s žádným MTB systémem i montážní body pro kufry na tretrách jsou zcela odlišné. U silničních treter se důraz na tuhost podrážky ještě zvyšuje, a proto využití karbonové podrážky naleznete i u střední třídy.

Hlavní rozdíl oproti MTB tretrám je podrážka, díky které i snadno rozpoznáte o jaký typ se jedná. MTB tretry mají výraznější dezén, který je uzpůsobený ke krátké chůzi v terénu. Silniční tretry téměř žádný dezén nemají, pouze malý podpatek, který chrání podrážku, ale na blátě s nimi daleko nedojdete. Podobně jako u MTB treter i zde cena roste s vyšší tuhostí podrážky a sofistikovanějším systémem zapínání.

 

Silniční tretry

Silniční tretry

 

Vybíráme nové tretry na kolo

Tak teď už víte, jaké jsou možnosti, ale jak vybrat tu pravou? A pokud možno i tu levou? Každá bota, i když bude mít tu nejlepší podrážku s nejpřesnějším zapínáním, je k ničemu, pokud vám nebude správně sedět.

K výběru správné velikosti vám můžou napovědět tabulky velikostí výrobců, ale osobní vyzkoušení je vždy lepší. Bota by vám měla sedět tak, že se nikde nekrčí a ani nikde nepne a netlačí. Před prsty by mělo být trochu místa.

Pata by se měla během šlapání hýbat minimálně. Dobré je si dát pozor na kompatibilitu kufrů s tretrami a pedálů s kufry. Existuje více výrobců, kteří používají více systémů zacvaknutí, tak ať neuděláte chybu!

Ať už máte ambice postavit se na bednu na některém z vašich oblíbených závodů či si chcete užít rodinný výlet na kolech, z naší pestré nabídky cyklo treter si jistě vyberete. Pokud máte k výběru treter další otázky neváhejte se na nás obrátit pomocí webových stránek www.kolasvorada.cz nebo nás navštívit na jedné z našich tří prodejen v Brně.