Jak vybrat dětské kolo

Cyklistika je skvělý způsob jak aktivně trávit s dětmi společný čas venku. Děti se unaví a večer snadno usnou (možná stejně rychle jako rodiče) a navíc se naučí i řadě užitečných fyzických zdatností. Aby byla cyklistika zábava a přinesla vaší ratolesti maximum užitku, tak je nutné mít správné vybavení. Klíčová je správná velikost. Jak tu správnou zvolit vám prozradíme v tomto článku.

2 roky až 4 roky

S cyklistikou se dá začít už ve velmi raném věku. Proto budoucí cyklisty ve věku 2 až 4 roky jsou určeny kola s průměrem kol 12″. Při učení se můžete vydat dvěma cestami. Buď začnete s odrážedlem, které se skvěle hodí pro trénink rovnováhy a přitom nabízí dítěti dostatečnou jistotu, protože může kdykoliv dát nohy na zem. Nebo rovnou začnete na šlapacím kole s pomocnými kolečky a začnete tak tréninkem šlapání. Rovnováze se budete věnovat později.

V naší nabídce dětských kol najdete obě variantyodrážedlo i dětské kolo s 12″ koly Tyto možnosti jsou vhodné pro děti s výškou 82 až 94 cm.

Předškoláci (5-6 let)

Základy rovnováhy máme, případně první seznámení z ovládání kola a šlapáním je již zažité a první kolo už je vážně malé. Je na čase osedlat 16″ kolo. I u této velikosti je ovládání velmi jednoduché – pouze jeden převod, přední brzda, zadní brzda se ovládá šlápnutím dozadu. Doporučená výška jezdce je 95 až 104 cm. Pomocná kolečka jsou stále k dispozici, takže není problém když jste první fázi vynechali a s cyklistikou začínáte až později. Navíc se dají snadno demontovat, takže kdykoliv můžete zkoušet jízdu bez koleček – nepotřebujete na to žádné nářadí.

Školáci (6-9 let)

Dětská kola 20″ jsou určena dětem, které jsou již školou povinné. Doporučená výška pro tato kola je 105 až 119 cm. Zde se již počítá s tím, že balanc i šlapání je zvládnuté, a proto je čas vydat se dál než na nejbližší hřiště v okolí. K tomu se budou hodit nějaké ty převody. Tato kola jsou již osazena řazením s jednopřevodníkem, řadí se tedy pouze vzadu na kazetě. Přeci jen začátky s řazením jsou často složité, tak proč to komplikovat přesmykačem. Učení usnadní také grip-shift – místo klasických páček řazení se zde otáčí gripem, což je pro slabší ručky jednodušší. Kolo je také osazeno přední i zadní brzdou, tak jako na dospěláckých kolech.

Junioři (9-12) let

Děti rostou jako z vody a brzy potřebují další velikost. Po 20″ přichází na řadu dětská kola 24″. Ovládání zde zůstává stejné jako u předchozí velikosti, není tak potřeba se učit něco nového a mladý cyklista se může plně věnovat pilování techniky. Věkové rozmezí je zde velmi orientační, protože v tomto věku děti rostou velmi individuálně. Doporučená výška jezdce je 120 až 142 cm.

Puberťáci (12-15) let

V tomto věku nabízíme dvě možnosti řešení. Buď zvolíte poslední dětskou velikost 26″, která se dříve běžně používala na horská kola. Nebo sáhnete po modelech Pitch a Marlin, které jsou dostupné i ve velmi malých velikostech. Tato kola jsou osazena koly 27,5″, model Marlin má u větších velikostí kola 29″. Díky tomu se výběr kola značně rozšíří a můžete tak volit různé stupně výbavy. Pravděpodobně zde přibude přesmykač a tím jedna páčka řazení navíc a s ní i rozsah převodů. Takže nic nebrání tomu, vyrazit i na opravdu dlouhou vyjížďku v členitém terénu.

Poslední dětskou velikostí růst dítěte většinou nekončí. Často budete potřebovat ještě dvě až tři dospělácké velikosti. I zde si dejte pozor na přeskakování velikostí – špatná velikost těla vede ke špatným návykům a také ke špatné ergonomii. Pohyb by měl být pro tělo přínosný a ne mu naopak škodit. Navíc se v tomto věku může lehce stát, že přeskočením velikosti koupíte tak velké kolo, do kterého vaše ratolest už nikdy nedoroste (osobní zkušenost autorky, která ve 12 letech dostala kolo a ve dvaceti si kupovala menší).