Jak se správně starat o funkční oblečení

Pokud jezdíte často na kole, pak je sportovní oblečení nedílnou součástí výbavy jízdního kola. V tomto článku Vám poradíme, jak se o takové oblečení starat, aby Vám co nejdéle vydrželo a neztratilo svoje vlastnosti.

Funkční oblečení/prádlo odvádí speciálními vlákny vlhkost pryč z těla a vy nezůstanete v mokrém oblečení tak, jako tomu je u oblečení z bavlny. Jednoduché pravidlo zní na sport bavlnu NE a druhé pravidlo funkční oblečení NIKDY nežehlete.

 

Jak často prát?

Oblečení, které máte přímo na těle, jako jsou termo trička, tílka, kraťasy, ponožky, rukavice a jiné, perte po každé jízdě. Bundy a různé větrovky tak často prát nemusíte.

Na kolik stupňů prát?

Každý kousek má na sobě visačku s kompletními informacemi jak se o oblečení starat. Pokud se těmito informacemi budete řídit, můžete si být jistí, že pro svoje oblečení děláte to nejlepší. Pokud na oblečení visačka není nebo je už třeba v nečitelném stavu popřípadě dáváte do pračky více oblečení s různým doporučením teplot, pak se řiďte tou nejmenší. Všeobecně ale platí, že na 30 nebo 40 stupňů oblečení neublížíte. Většina moderních praček Vás přes čtyřicítku stejně nepustí, pokud použijete program na sportovní oblečení.

Čím prát?

Možná bude lepší začít, s čím rozhodně nedoporučujeme prát Vaše funkční oblečení. Nepoužívejte jakýkoliv prací prášek, bělidlo, aviváž ani prostředek na změkčení vody. Používejte pouze gely, které jsou přímo určené na praní funkčního či sportovního oblečení, u těch budete mít jistotu, že nenaruší strukturu, pevnost a prodyšnost vláken. Tekutý prací gel na sportovní oblečení dnes zakoupíte v každé drogerii či supermarketu.

Jak sušit?

V sušičce, nikdy. Sušením v sušičce by se mohlo prádlo případně speciální membrány nenávratně poškodit. Doporučujeme sušit pouze na sušáku popřípadě na ramínku při běžné pokojové teplotě, vzhledem k tomu, že se jedná o „funkční prádlo“ bude suché mnohem rychleji, než například bavlna. Sušičku tak ani nebudete potřebovat, a ještě šetříte energii i životní prostředí.

Ždímání.

Pokud tedy nesušit v sušičce, jaké zvolit otáčky na ždímání prádla abyste prádlo nedávali na sušák úplně mokré? Opět se můžete držet doporučení výrobce oblečení. Pokud tento údaj není uveden, většina praček při zvoleném programu sport nedovoluje nastavit větší otáčky než 800. Větší otáčky by mohly u sportovního oblečení s membránou zapříčinit, že membránu polámete a tím ztratí svoje vlastnosti a funkci.

Když to vše shrneme, pokud se budete držet doporučení výrobce oblečení, popřípadě budete prát na sportovní program v zásadě nic nepokazíte. Malá rada na závěr, před praním zkontrolujte obsah kapes, takový zapomenutý papírový kapesníček dokáže napáchat pěknou neplechu.