Jak se oblékat na kolo na podzim?

Není špatného počasí, jen špatně oblečeného jezdce. S příchodem podzimních chladných dní začíná v hlavách některých cyklistů klíčit záludná myšlenka: není už sezóna přeci jen u konce? Máme pro vás odpověď: NENÍ! Hlavní překážkou ovšem nebývá vlhko, bláto ani neuspokojivá hodnota na venkovním teploměru. Největší výzvou je samotné rozhodnutí – dobře se obléct a na kolo prostě vyrazit.

Nečekejte dlouhé měsíce na teplé slunečné dny. Čas jezdit je právě teď!

Nová kolekce oblečení Specialized pro podzim a zimu je nyní skladem a my bychom vám rádi pomocí tohoto textu předali tipy, jaké oblečení zvolit, a především jak ho správně vrstvit, abyste si mohli své podzimní a zimní vyjížďky užít naplno.

Na úvod se pojďme seznámit s materiály, ze kterých se oblečení Specialized vyrábí. Designéři Specialized vždy pečlivě vybírají mezi těmi nejkvalitnějšími materiály pro daný účel.

Tkaninu MiniR®, ze které jsou vyráběny základní vrstvy, oceníme nejvíce v letních měsících. Využívá exkluzívní technologii vláken, jež jsou schopna udržet jezdce ve správné provozní teplotě tím, že odráží 65-75 % blízkého infračerveného světla. Tkanina navíc chrání před UV paprsky díky ochrannému faktoru UPF 50+.

V základní vrstvách, ale také u dresů, používáme technologii VaporRize™, která exceluje v odvádění tělesné vlhkosti. VaporRize™ způsobuje tzv. kapilární akci, jež využívá kombinaci „vodumilujících” hydrofilních vláken a „voduodpuzujících” hydrofobních vláken, čímž udržuje tělo v suchu a významně pomáhá při regulaci tělesné teploty.

V nabídce pro střední vrstvy nalezneme materiál renomovaného výrobce Polartec® označený jako Power Grid™. Tato tkanina je evolucí v designu fleecových tkanin. Díky speciální mřížkové konstrukci je zajištěna lepší izolace a prodyšnost při výrazně menším objemu látky.

Do středních vrstev řadíme ještě jeden materiál od Polartecu® – Alpha® Direct. Ten poskytuje inovativní zateplení díky novému tvaru a „loftu“ (čili nadýchání) vláken. Materiál je velmi příjemný na dotek a lze jej proto nosit přímo na těle. Je lehký, velmi prodyšný a umožňuje velký rozsah pohybu.

Do třetice je materiál Polartecu® použit u vnější vrstvy v podobě nepromokavé membrány Neoshell®. Výrobce ji označuje jako nejvíce prodyšnou membránu na trhu, což z ní činí ideálního kandidáta na využití v cyklistice. Kromě skvělé prodyšnosti a nepromokavosti nabízí Neoshell® unikátní 4směrnou elasticitu pro neomezenou volnost pohybu.

U vnějších softshellových vrstev jsou využity technické třívrstvé látky vyráběné v Itálii – WR Platino a WR Gold. Jejich konstrukce jezdce udrží v suchu a teple bez ohledu na počasí. Tyto látky mají prodyšnou membránu, která je umístěna mezi vnější, voděoodpudivou vrstvu a vnitřní, elastickou izolační vrstvu.

S příchodem podzimu se dny krátí, světla ubývá a cyklisté by měli myslet na svou viditelnost. Tedy nejen na osvětlení, ale i na vhodné oblečení. Specialized nabízí kolekci HYPRVIZ, která kombinuje extra viditelnou barvu hyper green (svítivě zelenou) s reflexním materiálem hyper reflective. Jezdec je tak perfektně viděn ve dne i za tmy.

Technický úvod máme tímto za sebou, pojďme se nyní podívat na alchymii konkrétního vrstvení.

Základní vrstva

Základní vrstva oblečení by měla dobře přiléhat na tělo. Její hlavní funkcí je odvod potu a udržení těla v suchu. Pro teplejší dny zvolte tenkou variantu SL (Superlight), mírně silnější jsou verze označované jako Seamless (bezešvé) a nejvíce izolující, do opravdu chladných podmínek, je Power Grid™. V nabídce naleznete i modely, které kromě umělých vláken využívají přírodní vlnu Merino.

Dres

Jako další vrstvu obvykle oblékneme dres. V závislosti na počasí volí cyklisté krátké či dlouhé varianty, se zateplením či bez. Kolekce dresů Specialized je rozsáhlá, aby si vybral každý. Zateplené dresy jsou označené jako Thermal Jersey a jako izolaci využívají již zmiňovanou unikátní konstrukci Polartec® Power Grid™ nebo kartáčovaný vnitřek.

Pokud je venku ještě chladněji, lze jako další izolační vrstvu využít doplňky z materiálu Alpha® Direct. Malé a husté svazky vláken drží objem vzduchu, který chlad skvěle odizoluje. Vybírat můžete z kolekce Trail, která má civilnější, volný střih nebo z kolekce Prime, kde je střih více na tělo a vnější materiál je odolnější vůči vodě a větru.

Svrchní vrstva

Svrchní vrstva by měla účinně chránit proti povětrnostním vlivům. Nepotřebujete-li stoprocentní odolnost vůči vodě, skvělou volbou jsou lehce zateplené a elastické bundy ze softshellu. V deštivém počasí oceníte voděodolnost našich pláštěnek na kolo. V nabídce jsou varianty pro nadšence silniční cyklistiky i pro milovníky jízdy v terénu. V případě, že hledáte pouze ochranu proti větru bez zateplení, jsou tu pro vás větrovky Specialized. Opět můžete vybírat z upnutého silničářského střihu nebo ležérního trailového.

Spodní část těla

Oblečení pro horní část těla je pro tepelný komfort zásadní, protože ta se při jízdě na kole hýbe nejméně. Nicméně ani na spodní část nesmíme při výběru vhodného vybavení zapomenout. V teplejším počasí si cyklisté mohou vystačit se šortkami, které mohou doplnit návleky na nohy. Dlouhé přiléhavé kalhoty jsou většinou již zateplené, tedy vnitřní část je z česaného fleecu. Některé modely jsou v přední části vybaveny neprofuk membránou. Pro bikery jsou v nabídce volné kalhoty, které je vhodné doplnit základní spodní vrstvou.

Doplňky

Důležité jsou i další doplňky, bez kterých se v chladném počasí neobejdeme. Mít nohy v teple nám umožní ponožky Specialized, jejichž nabídka je velmi široká od tenkých, středních (Midweight) až po silné (Deep Winter) s příměsí Merino vlny. Velký podíl tělesného tepla odvede také hlava, a proto je potřeba ji dobře chránit. K tomu výborně poslouží čepice nebo nákrčníky Specialized.

Přiléhavé nebo volné střihy

Veškeré oblečení Specialized se vyrábí ve 3 různých fitech (střizích). Nejvíce přiléhavý a výkonnostně laděný je Form Fit, který poskytuje určitou míru komprese a najdete jej u kolekce SL. Zatímco Semi-form Fit je volnější, stále poskytuje lehkou kompresi, ale zároveň umožňuje pohodlný rozsah pohybu. V nabídce je u kolekcí ADV a RBX. Pro vyznavače volného stylu je tu Relaxed Fit v podobě kolekce Trail. Vyznačuje se volností pohybu a civilnějším vzhledem. Kdo chce být stylový i mimo cyklistické sedlo, pro toho je zde řada Legacy, jež doplňuje sportovní kolekce o oblečení pro volný čas.

Věříme, že tento článek ve vás vzbudil chuť vyrazit na kolo. Pokud vám k tomu chybí to správné vybavení, neváhejte se zastavit na naše prodejny, kde můžeme společně doladit vaši podzimní výbavu.