Dámské vs. pánské kolo – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Hledáte nové dámské kolo a nemůžete si v omezené nabídce dámských modelů vybrat? V čem jsou vůbec rozdíly mezi dámskými a pánskými koly? Na to se podíváme v tomto článku…

To že na kole nejezdí pouze muži, už výrobci jízdních kol dávno vědí, a proto najdete na trhu celou řadu kol označených jako dámská. Bohužel tato nabídka není zdaleka tak pestrá jako u pánských verzí a výběr toho pravého kola tak může být o to náročnější. Proto je dobré se podívat na to, co činí dámské kolo dámským a zda má smysl se řídit tímto označením.

V čem se dámská kola liší od pánských?

Hlavní rozdíly mezi dámskými a pánskými modely jsou:

  • Sedlo
  • Gripy
  • Užší řídítka
  • Kratší představec
  • Rám se sníženou horní rámovou trubkou
  • Dostupnost i menších velikostí rámu
  • Jiné barevné provedení

Výše uvedené body neplatí pro každý dámský model. Některé značky mají speciální dámské modely, které mají odlišný rám od pánské verze podobného kola. Jiné značky, ke kterým patří i Trek, zase vkládají do modelových řad dámské verze a jsou tu i takové, které dámské modely téměř nemají. Mezi poslední jmenované patří značka Specialized, která zjistila, že rozdíly v tělesných proporcích mezi pohlavími můžou být stejně rozdílné jako mezi zástupci stejného pohlaví. Jinými slovy – průměrná žena ani průměrný muž neexistuje.

V čem se však muži a ženy určitě liší, je pánevní oblast. Proto je důležitou součástí dámského kola dámské sedlo. Tuto skutečnost Specialized u svých unisex modelů řeší unisex sedlem, které je u menších velikosti širší – ženy mají širší pánev a díky tomu i sedací kosti dále od sebe. U Treku jsou dámské modely osazeny dámským sedlem, ty ostatní pánským. Bohužel se sedly to není tak jednoduché a ani specificky navržené dámské sedlo nezaručí, že bude vyhovovat všem ženám.

Protože sedlo je komponent, který velmi ovlivňuje kvalitu jízdy na kole, není dobré výběr správného sedla podcenit. Pokud ani po několika vyjížďkách se se sedlem nemůžete spřátelit, je na čase se porozhlédnout po jiném. Proto nabízíme v našich prodejnách službu testovacích sedel a měření šířky sedacích kostí, abychom dokázali společně s vámi vybrat to správné sedlo.

I když existují výjimky na obou stranách, tak ženy jsou většinou menšího vzrůstu než muži. Proto jsou dámské modely dostupné i v menších velikostech. Což je záchrana pro ty cyklistky, které vyrostly do výšky průměrného juniora a nechtějí skončit na dorosteneckém kole. Výrobce Trek také nabízí u některých svých modelů sníženou horní rámovou trubku. Ta usnadňuje nasedání a vysedání z kola.

K dámským modelům také patří užší řídítka a kratší představec. Ty dvě věci se opět vztahují hlavně k menším velikostem. U unisex modelů se to řeší přizpůsobením šířky řídítek a délky představce dle velikosti rámu. To platí hlavně u běžných horských kol. Představec kromě dosahu jezdce mění i jízdní vlastnosti kola a jeho ovladatelnost, takže toto pravidlo je nutné brát s rezervou.

Dalším důležitým kontaktním bodem jsou gripy. U dámských modelů se často setkáte s anatomickými gripy s rozšířenou částí. Bohužel u gripů platí to stejné jako u sedel. Každý je originál a vyhovuje mu jiný tvar a materiál gripu. Takže pokud bojujete s bolestmi rukou, je dobré vyzkoušet jiné gripy a případně se podívat i po novém modelu rukavic. Ty jsou dostupné v mnoha povedených, s různými typy dlaní.

Závěr

Pokud jste žena a hledáte nové kolo, není potřeba se omezovat pouze na dámské modely. Kontaktní body jako jsou gripy a sedlo lze snadno vyměnit. Navíc ani dámský model s dámskými komponenty vám nezaručí, že kontaktní body budou vyhovovat právě vám. Nezapomeňte ani na značku Specialized, která dámské modely značně omezila, ale to neznamená, že na dámy zcela zapomněla. Naopak rozšířila možnosti vybrat si libovolné kolo z jejich nabídky, protože kontaktní body jsou podmíněné typem kola a velikostí rámu nikoliv pohlavím.