Nové modely dětských kol Specialized

Tento rok se výrobce Specialized zaměřil na kompletní revitalizaci dětských modelů. Cílem bylo vytvořit lehké, dobře ovladatelné, kvalitní kolo, které maximálně usnadní mladým cyklistům jejich první kilometry i pilování správné techniky. V nejlepším případě bude motivovat děti k trávení více času sportem a méně času sezením u počítače či tabletu. K dosažení těchto cílů bylo potřeba kompletně přepracovat geometrii, kontaktní body i osazení kol. Výsledkem jsou dva modely – rychlý Jett na zpevněné povrchy a stabilní Riprock pro řádění v terénu.

Specialized Jett

Jako první přepracovaný dětský model se objevil Jett. Jednoduchost, nízká váha a co největší možnost nastavení pro delší životnost – to jsou hlavní přínosy modelu. Správně nastavené kolo pro maximální pohodlí a dobrou ovladatelnost může hrát klíčovou roli v tom, jak učinit cyklistiku pro děti opravdu zábavnou.

Maximální nastavitelnost byla dosažena mnoha detaily – rám s nízkou horní rámovou trubkou usnadní nastupování, prohnutými řídítky lze ladit co nejpohodlnější dosah a dva montážní body v klikách pro pedály se přizpůsobí rostoucím nohám snadno a rychle. Velmi dlouhá sedlovka rozšiřuje rozmezí výšky jezdce – už žádné krčení na malém kole nebo zápasení s příliš velkým kolem. Pozornost byla věnována i sedlu s přizpůsobeným tvarem pro děti nebo gripům, které jsou užší a lépe tak padnou do dětských ručiček. Nastavitelné jsou i brzdové páčky pro ideální dosah a ovladatelnost brzd.

Jett je přizpůsobený jízdě po zpevněném povrchu. Je osazen pevnou vidlicí pro nižší váhu, má menší nároky na údržbu a lepší efektivitu šlapání. Pláště Pathfinder se řadí mezi gravel modely – jsou tak skvělé na asfaltu i v mírném terénu. Model je dostupný ve třech velikostech – 16, 20 a 24. Hodí se tak pro děti od 4 do 12 let – od 95 cm až do 155 cm.

Specialized Riprock

Horkou novinkou je horský model dětského kola Riprock. Ten převzal od svého předchůdce dobrou stabilitu v terénu díky širokým plášťům a přidal upravenou dětskou geometrii z modelu Jett. Je tak ideální volbou pro mladé trailaře. Riprock dodá dětem potřebnou jistotu a společně se můžou zlepšovat a objevovat kouzlo horské cyklistiky.

Pro vyšší bezpečnost je Riprock osazen hydraulickými kotoučovými brzdami a plášti se vzorkem Ground Control, který najdete i na dospěláckých modelech. Pro jízdu v terénu jsou typická stoupání – proto je Riprock vybaven pohonem s větším rozsahem pro snazší stoupání. Třešničkou na dortu je vnitřní vedení lanek.

Tento dětský trailový speciál je dostupný ve velikostech 20 a 24, hodí se tak pro větší děti od 6 do 12 let (105 cm – 140 cm). Menší velikosti jsou také dostupné, ale pouze ve starší verzi geometrie rámu. Stabilitu širokých plášťů však najdete i u nich.

Závěr

Pokud chcete pro své děti jen to nejlepší a chcete jim dopřát maximální komfort během učení rovnováhy, práce s těžištěm nebo budování fyzické kondice, tak nové dětské modely Specialized jsou skvělou volbou. Model Jett svojí univerzálností a širokou možností nastavení navíc vydrží déle a bude skvěle sedět dětem na začátku i na konci rozsahu výšky kola. Takže odsune nákup většího kola a tím ušetří i vaši peněženku. Bonusem kol Specialized je, že mají vysokou hodnotu i na cyklobazaru.