Dostupná prémiová elektrokola do 70 000 Kč

V tomto článku jsme se podívali na zoubek dvou nejdostupnějším horským elektrokolům z naší nabídky. Specialized Turbo Levo HT a Trek Powerfly 4. V čem se liší, co tato kola nabízejí a pro koho jsou vhodná? To vše se dozvíte, když budete číst dál…

Společné znaky

Tato kola toho mají hodně společného i když každé pochází z továrny jiného výrobce. Oba výrobci však pocházejí z Ameriky a mají více jak 45 let zkušeností s výrobou jízdních kol. Proto se můžete spolehnout, že se jedná o funkční, skvěle navržení kousek. Který má dobré jízdní vlastnosti a odpovídající geometrii. Elektrokola dnes nabízí úplně všichni i prodejci bazénů, ale ne každý ví jak má správné kolo vypadat a jak se má při jízdě chovat.

Trek Powerfly 4

Doživotní záruka na rám

Protože si oba výrobci za kvalitou svých výrobků opravdu stojí, tak u obou modelů najdete doživotní záruku na rám. Nemusíte se tak bát, že kolo vydrží jen velmi opatrnou jízdu po asfaltu. Jedná se o horská kola a byla stvořena pro stejné využití jako běžná horská kola. Nemusíte se tak bát bláta, vody ani drkotavých sjezdů.

Specialized Turbo Levo HT

Výbava

Trek Powerfly 4 i Turbo Levo HT mají společné prvky výbavy. Oba jsou vybaveny pevnými boost osami, které těžšímu kolu dodají potřebnou tuhost i v náročnějším terénu. Často se nás ptáte, jaký je hmotnostní limit elektrokol. U obou těchto modelů výrobce uvádí limit 135 kg, takže uvezou i kus chlapa. Oba nabízejí podsvícený multifunkční display na kterém najdete všechny potřebné údaje během jízdy a pohodlné ovládání z řídítek.

Přehledný display u modelu Trek Powerfly 4

Pokud rádi cestujete na delší výlety a chcete mít vše potřebné s sebou, tak ani v tomto vás naše elektrokola nezklamou. Trek i Specialized jsou vybaveny montážními body pro nosiče. Obě kola jsou ve svých základních modelech osazeny kvalitní pružinovou vidlicí, která je nenáročná na servis. I mezi pružinovými vidlicemi jsou rozdíly, takže určitě není správné je všechny házet do jednoho pytle.

V čem se liší?

Pohon

Specialized Turbo Levo HT je osazeno na zakázku vyrobeným motorem Brose, který byl vyvinut na míru právě pro kola Specialized. Díky tomu svým projevem skvěle vyhovuje potřebám každého cyklisty. Nemá žádný odpor pokud je motor vypnutý a vy šlapete za svoje, skvěle padne do rámu a funguje na principu násobení úsilí jezdce. To, že elektrokolo to odře vše za vás tak není pravda. Pořád si dáte do těla, ale pojedete jako kdyby jste si půjčili nohy závodníků Tour de France. Baterie je zcela integrovaná do rámu a má kapacitu 400 Wh. Teoretický dojezd se tak pohybuje na hodnotě 75 km. Přesnější údaje si můžete vypočítat v této kalkulačce dojezdu. Hodně záleží na váze jezdce, povrchu i převýšení trasy.

Motor Brose u modelu Turbo Levo HT

Trek Powerfly 4 vsadil na osvědčený motor Bosch, který často vyhrává v nezávislých recenzích díky své spolehlivosti, jednoduchosti a skvělé funkčnosti. I v tomto základním modelu najdete nejvyšší model pohonu Performance CX. O energii sbalenou na cesty se stará polointegrovaná baterie s kapacitou 500 Wh. Teoretický dojezd modelu Powerfly je tak vyšší, zhruba 100 km. Přesnější údaje si opět můžete vypočítat v této kalkulačce dojezdu. Motory Bosch i Brose mají shodný výkon 250 W.

Motor Bosch u modelu Powerfly 4

Závěr

Pokud hledáte kvalitní horské elektrokolo, se kterým se vydáte na cyklostezku, šotolinu a sem tam i do náročnějšího terénu či si na skok užít trochu zábavy na trailech, tak tato kola jsou pro Vás ta pravá. Doporučujeme je spíše rekreačním jezdcům. Na řádění v lese a do náročnějších bikeparků doporučujeme sáhnout po celoodpružených modelech.

Svého vítěze si už musíte vybrat sami. Záleží jen na vás, zda preferujete motor Bosch či Brose, plně integrovanou baterii v rámu či vyšší kapacitu baterie. Obě kola skvěle splňují požadavky rekreačních jezdců a zažijete s nimi spoustu zábavy i krásných zážitků.